IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започва криминално разследване срещу Goldman Sachs

Залогът за Goldman е висок, но това важи и за прокуратурата, която миналата година загуби дело срещу двама от шефовете на Bear Stearns

12:14 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ започва криминално разследване срещу Goldman Sachs

Щатската федерална прокуратура е започнала разследване срещу Goldman Sachs, което прави все по-вероятно повдигането на криминални обвинения срещу банката, съобщава New York Times.

Въпреки че разследването все още е в начален етап, то вероятно ще увеличи проблемите на инвестиционния гигант. Щатската Комисия за ценните книжа и борсовите операции (SEC), която преди две седмици заведе граждански иск за измама срещу Goldman, е предала данните от разследването си на прокуратурата, която на свой ред е започнала паралелно разследване.

Goldman отрича обвиненията от SEC, според които банката е заблудила инвеститори при извършването на комплексна ипотечна сделка, известна като Abacus 2007-AC1.

По-рано тази седмица ролята на Goldman на ипотечния пазар беше подложена на остри критики в американския сенат. Федералните прокурори все пак ще имат доста работа. За разлика от гражданските искове, тежестта на доказване на криминално обвинение е по-голяма.

Залогът за Goldman е висок, но това важи и за прокуратурата. Миналата година тя загуби дело, заведено срещу двама от шефовете на Bear Stearns, чийто колапс предшестваше краха на Wall Street.

Прокурорите бяха построили голяма част от аргументацията си около кореспонденция по вътрешната електронна поща на Bear Stearns. По сходен начин SEC използва в обвиненията си електронни писма, в които служители на Goldman се шегуват за реалната стойност на инвестиции, които продават на клиенти.

В крайна сметка прокурорите не успяха да докажат никаква криминална умисъл от страна на служители на Bear Stearns.

Говорител на Goldman не пожела да потвърди дали банката е наясно, че срещу нея се води криминално разследване, но коментира, че „тъй като компанията е под прицел, не би било изненада.“ Той подчерта, че банката ще съдейства на всички разследващи органи с необходимата информация.

Въпросната инвестиционна схема, продавана от Goldman, е включвала синтетични дългови облигации, които представляват форма на деривати, подражаващи на представянето на ипотечните облигации. Тази схема е позволявала на инвеститори, които са вярвали, че ипотечният пазар ще рухне, да купуват застраховки срещу определени ипотечни облигации, за които са предполагали, че ще изгубят стойността си. Когато тези ипотечни облигации наистина се обезценяват, инвеститорите в Abacus, които не са се застраховали, понесоха огромни загуби.

Същите тези сделки, свързани с инвестиционния инструмент Abacus, обаче се оказаха изключително печеливши за инвеститори, които очакваха колапса на ипотечния пазар. При сделката Abacus 2007-AC1шефът на хедж фонда Paulson&Co Джон Полсън спечели 1 млрд. долара, след като облигациите, които лично той беше избрал за клиентите на Goldman Sachs, се сринаха.

Полсън засега не е разследван от SEC, защото не е участвал пряко в маркетинга и продажбата на инвестиционния инструмент. Финансовият регулатор обяви, че е възможно в разследването да бъдат включени и други компании на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още