IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

National Bank of Greece разчита на турската икономика

NBG, която е собственик на Обединена българска банка, планира да разкрие 75 клона в Турция, за да се спаси от кризата

19:54 | 11.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
National Bank of Greece разчита на турската икономика

Най-голямата банка на Гърция - National Bank of Greece, разчита на Турция, като изход от икономическата криза, пише Bloomberg.

National Bank of Greece (NBG), която е собственик на Обединена българска банка, планира да разкрие 75 нови клона от Анкара до Измир през тази година, за да се възползва от икономическия растеж на Турция, който се очаква да достигне 5,2%. NBG спечели през миналата година повече от своята базирана в Истанбул Finansbank, отколкото от операциите си в Гърция.

За разлика от Гърция, икономиката на Турция е в цветущо здраве и според прогнозите на анализатори през тази година Турция ще има по-висок растеж, от която и да е страна от Европейския съюз (ЕС). Досега ЕС не е проявил особено голям ентусиазъм в преговорите с Анкара за приемането на страната в съюза отчасти заради напрежението между Гърция и Турция, предизвикано от Кипър и териториалния спор между двете страни в Егейско море.

„Има нещо иронично в решението на NBG, защото досега на Турция се гледаше като на страна с доста нестабилна банкова система“, казва Йоанис Григориадис, професор от Bilkent University в Анкара. „Finansbank се оказа много сполучлива инвестиция. За момента тя е най-стабилното подразделение на NBG.”

От 2006 г. насам NBG е похарчила повече от 5 млрд. долара за придобиването на Finansbank. През миналата година базираната в Атина банка е спечелила 425 млн. евро печалба само в Турция – сума, която надхвърля спечелените в Гърция 398 млн. долара. Тази разлика може да се увеличи още повече заради свиването на гръцката икономика под тежестта на приетите мерки за намаляване на бюджетния дефицит, който достигна 13,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2009 г.

Гръцкото правителство се съгласи да намали разходите си със сума, равняваща се на 13% от БВП, срещу спасителен пакет от 110 млрд. евро, предложен от ЕС и Международния валутен фонд. Според прогнозите на Европейската комисия, БВП на Гърция ще се понижи с 4% през тази година и още 2,6% през 2011 г.

„Нашите операции зад граница ще ни послужат като възглавница“, смята Пол Милонас, който е главен икономист и стратег на NBG в Атина. Той предвижда кредитирането в Турция през тази година да нарасне с повече от 20% и очаква, че за NBG този процент ще е още по-висок.

След като ЕС обяви в понеделник пакет от 750 млрд. евро за подпомагане на изпаднали в неплатежоспособност страни от еврозоната, акциите на NBG отбелязаха ръст от почти 20% - най-високият от 1992 г. Акциите на Alpha Bank, която също има клон в България, и EFG Eurobank Ergasias – втората по-големина банка в Гърция и собственик на Пощенска банка в България, също отбелязаха двуцифрен ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още