IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма „конкретен виновник“ за срива на американската борса от 6 май

Преглеждат се детайлите около повече от 17 млн. отделни сделки като теориите за причината варират от действията на полудял брокер до тероризъм

17:25 | 12.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Няма „конкретен виновник“ за срива на американската борса от 6 май

Разследване около мистериозното обезценяване на американските акции на 6-ти май не разкри единична причина за случилото се, съобщава BBC.

Американската комисия по ценни книжа (SEC) поиска удължаване на разследването и предупреди, че ще въведе нови предпазни мерки на пазара. По думите на председателя на SEC Мери Шапиро, която беше изслушана пред американския Конгрес, пазарът е „предал“ много инвеститори.

На 6-ти май Dow Jones се обезцени със 700 пункта, предизвиквайки паника сред инвеститорите. Теориите за вероятната причина варираха от безразсъдните действия на полудял брокер до тероризъм, но всички досега бяха отхвърлени, съобщава SEC.

Шапиро подчерта, че ще е нужно време за разкриването на конкретната причина и предупреди, че доверието на инвеститорите може да отслабне, ако не се извършат реформи „Пазарът предаде много инвеститори на 6-ти май и ние търсим ефективно решение на проблема в най-кратки срокове“, каза тя.

Въпреки че вероятно става въпрос за неблагоприятно стечение на обстоятелства, засега няма ясна и точна картина на последователността от събитията, довели до спада.

„Внезапното изпаряване на акции, оценени доскоро на съвсем реална стойност, по средата на борсовата сесия е неприемливо и определено противоречи на основната цел на нашата политика - открити и подредени финансови пазари“, каза Шапиро.

Вероятно SEC ще насочи разследването върху управляваната от компютри високочестотна търговия HFT, при която акциите се търгуват при високи скорости.

От миналата седмица повече от 100 служители на SEC работят по случая, като преглеждат детайлите около повече от 17 млн. отделни сделки. Според неназовани източници първоначалното разследване е било насочено специално към сделки с акции на Procter & Gamble, но Шапиро заяви, че нищо необичайно не е открито в тази посока.

В понеделник комисията и борсите в САЩ се съгласиха да затегнат сега съществуващите защитни механизми, които са предназначени да спират HFT, за да ограничават загубите при неочаквани спадове на индексите.

Възможно е допълнителните предпазни мерки да включват спиране на търговията, ако стойност на акция се понижи с повече от 10% за пет минути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още