fallback

Валутните резерви на Китай се топят с ускорен темп

През септември резервите са се свили с приблизително 18,8 млрд. долара

16:42 | 07.10.16 г. 2

Валутните резерви на Китай са намалели с по-бърз темп през септември, сочат данни на Китайската народна банка. Това води до спекулации, че централната банка на страната засилва опитите си да защити своята валута, пише MarketWatch.

Резервите са спаднали с 18,79 млрд. долара спрямо предходния месец до 3,1664 трлн. долара, след като през август спадът беше с 15,89 млрд. долара.  

Свиването през изминалия месец е най-големото след това от месец май тази година, когато резервите са намалели с 27,03 млрд. долара, според данните на централната банка. Размерът на резервите остава на най-ниските си нива след май 2011 г., когато техният размер е бил 3,1660 трлн. долара.

Спадът в резервите предполага, че натискът от изтичането на капитали може да се е увеличил през септември въпреки опитите на правителството да затегне контрола върху капиталовите потоци и да стабилизира юана. Според много икономисти тази тенденция може да продължи, ако от американския Федерален резерв решат да увеличат лихвените проценти в САЩ по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:19 | 08.09.22 г.
fallback