IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси отново надолу след разпродажба на технологични акции

11:47 | 14.06.04 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси отново надолу след  разпродажба на технологични акции
Азиатските индекси задълбочиха своя спад, след като инвеститорите продължиха да разпродават технологичните акции от тези пазари.

Тайванският претеглен индекс след значителното си понижение от петък днес регистрира нов спад с цели 161 пункта, или 2.8% до ниво от 5 574,08 пункта.

Сериозно понижение регистрира и корейският индекс KOSPI, който след като в петък бе повлечен от значителния спад на най-големия си компонент - Samsung Electronics, продължи своя спад след като компанията задълбочи понижението си за четвърти пореден ден.

В крайна сметка индексът завърши деня с 1.7% надолу до ниво от 738.79 пункта.

След като японският Nikkei 225 се търгуваше почти през целия ден на положителна територия повлечен от опасенията за развитието на технологичните компании, които натежаха върху останалите азиатски пазари, завърши на отрицателна територия.

Индексът затвори надолу с 35 пункта, или 0.3%, до ниво от 11 491.66 пункта, след като в четвъртък миналата седмица достигна седем седмичен максимум.

Широкият ТОРIX се понижи значително по-малко, след като загуби 0.15% от стойността си, до ниво 1 158.54 пункта.

Спадът обаче се ограничи основно в технологичните компании, като производителите на дълготрайни стоки бяха на положителна територия в голямата си част след по-добрите данни за машинните поръчки излезли в петък, които потвърдиха положителните нагласи на инвеститорите за развитието на втората по големина световна икономика.

Притесненията донякъде идват от опасенията, че в случай на излизане на данните за инфлацията утре, значително над очакванията FED може да прибегне до по-агресивно повишение на лихвите от очакваното повишение с 0.25% на срещата си в края на месеца, който ход евентуално би наранил търсенето на японски стоки.

Сред най-засегнатите компании бе чип отрасълът. Aкциите на Tokyo Electron Ltd, вторият по големина в света производител на чип оборудване, се понижи с 3.62%, след като UBS даунгрейдна компанията в края на миналата седмица.

Компанията Toshiba, както и най-големият в света производител на телевизори с кинескопи от течни кристали – Sharp, също регистрираха понижения съответно с 1.8% и 1.5%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още