IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Възстановяването на еврозоната е застрашено от новите мутации на Covid

ЕЦБ започва да обсъжда дали да намали мащабната си програма за изкупуване на облигации

14:37 | 01.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната може да избегне най-песимистичния сценарий, предвиден в началото на пандемията, но все още е изправена пред рискове от вирусни мутации, заяви ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

ЕЦБ започва да обсъжда дали да намали мащабната си програма за изкупуване на облигации, тъй като икономиката излиза от предизвикания от коронавируса спад, като между банкерите в различни страни възникват разделения.

„Подобрената икономическа перспектива на фона на бързия напредък във ваксинационните кампании намали вероятността от тежки сценарии“, каза Лагард пред Европейския парламент.

„Разбира се, зараждащото се възстановяване все още е изправено пред несигурност, дължаща се и на разпространението на вирусни мутации“, коментира Лагард, която говори в ролята си на председател на Европейския съвет за системен риск (ЕССР), който следи за финансовата стабилност на Европейския съюз.

В своя годишен доклад, публикуван в четвъртък, ЕССР казва, че най-задлъжнелите държави в ЕС не могат да си позволят нарастване на доходността, след като са заемали масово пари за справяне с пандемията.

Правителствата на ЕС похарчиха много, за да укрепят своите заразени от вируси икономики, като увеличиха дълговете си, които вече надминаха годишната икономическа продукция преди началото на пандемията в Италия и Гърция.

Съветът предупреждава, че по-нататъшното нарастване на доходността на американските облигации може да доведе до увеличаване на разходите по заеми от другата страна на Атлантика.

„Осезаемо по-силно от наблюдаваното в момента нарастване на доходността на европейските държавни облигации може да окаже неблагоприятно въздействие върху динамиката на дълга, най-вече в страните, които вече са влезли в кризата с COVID-19 с повишена дългова тежест“, се посочва в доклада.

Създаден след последната финансова криза, ЕССР идентифицира най-големите финансови рискове, пред които е изправен блокът, и отправя препоръки към властите, въпреки че те не са обвързващи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още