fallback

Няма място за прогресивен подоходен данък, докато корпоративният е 10%

Причината е, че всеки с доход в по-високия праг ще може да си направи фирма и заради признаването на разходи да смъкне ставката дори под 10%,

08:17 | 23.04.13 г. 46

Плоският подоходен данък от 10% стана обект на предизборни коментари, като редица партии предлагат отпадането му.

От БСП предлагат да се въведе по-висок данък от 20% за доходите над 4500 лева на месец, който ще засегне около 45 000 българи.

Това обаче едва ли ще проработи, защото данъкът върху доходите на физическите лица е идеално заменим с корпоративния данък, тоест вместо да плащат 20% като физически лица, хората с по-високи доходи ще плащат 10% като юридически лица.

Дори данъкът като юридически лица ще им е по-нисък, защото ще могат да си отчитат разходи за телефон, интернет, лизинг на автомобил и много други.

Например физическо лице с месечни доходи от 7 500 лв., ще трябва да плати по 10% върху 4 500 лв. и 20% върху горницата от 3 000 лв., или общо 1 050 лв. данък на месец.

Ако си създаде две фирми (еднолични ООД-та например), ще получава на година по 45 000 лв. в двете фирми (ще е под прага за регистрация по ДДС). Това ще стане като от трудов договор премине на договор за външни услуги с неговата фирма.

Осигуровките му като работещ управител на ЕООД няма да са по-високи отколкото биха били като работещ на трудов договор, дори ще са по-ниски. Така се отваря вратата за получаване на по-голяма сума като договор за външни услуги, отколкото като трудов договор. Осигурителната тежест в България е около 25% в рамките на максималния осигурителния праг от 2 200 лв. на месец, тоест получавайки парите на договор с фирма (вместо на трудов договор) служителят може да иска с по-голяма сума. В същото време за изплащащата фирма е все едно дали плаща 7 500 лв. по трудов договор или 8 000 лв. по договор за външни услуги.

Разходите за счетоводство са в рамките на 50-100 лв. на месец. Другите разходи са незначителни. За сметка на това във фирмите може да се очтитат различни разходи и така облагаемата база от 90 000 лв. да бъде свита до например 45 000 лв. Така при корпоративен данък от 10% дължимият данък от едва 4 500 лв. за цяла година, вместо описаните по-горе 12 600 лв. като физическо лице.

Възможно е съвсем бързо да бъдат създадени нови 45 хил. фирми и статистиката и анализаторите съвсем грешно да отчетат, че има подобрение на бизнес средата.

В последните години много фирми са закрити именно поради въвеждането на плоския данък, който обезмисли ползването на фирми, но с въвеждането на прогресивен данък нуждата от съществуването им ще се появи. Анализаторите обаче виждат единствено кризата като причина за намалението на броя фирми.

Място за ремонт на плоския подоходен данък обаче има и то е хората с минимален доход да не плащат такъв. Вместо да се увеличава минималната работна заплата може да се въведе минимален необлагаем праг. Така проблемът с разслоението на обществото леко ще се урегулира защото на най-бедните ще бъде дадена глътка въздух. В този смисъл е удачно минималният необлагаем праг да бъде дори малко по-висок, за да има капитал с който бедните да финансират преминаването си в средната класа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
fallback