fallback

Време ли е за по-висока вноска за пенсионно осигуряване

От 2015 година може да започне плавно повишаване на вноската за пенсия

08:14 | 20.12.13 г. 28
Автор - снимка
Редактор

От 2015 година може да се пристъпи поетапно и плавно към увеличаване на вноската за пенсионно осигуряване. Това каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Той уточни, че това може да се случи само ако има ръст на икономиката. Според него вноската за пенсия следва да се вдига  с 1-2 процента.

Ако искаме да стабилизираме бюджета на държавното обществено осигуряване, няма как да минем без вдигане на вноската, категоричен е министърът.

Рисковете - от една страна да се намали разполагаемият доход на гражданите, от друга - да се натовари допълнително бизнесът, което може да се отрази на пазара на труда.

Въпреки това остава един от най-важните въпроси - как да се стабилизира финансово системата. Според социалния министър мерките, прилагани досега, са били в посока намаляване на приходите и увеличаване на разходите, което е увеличило дефицита в бюджета на държавното обществено осигуряване.

Адемов смята, че е време да се мисли в посока на мерки, които да ангажират приходната част на бюджета на общественото осигуряване.

Всъщност това е и препоръката на Световната банка. В доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението" от есента се казва, че само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще. Там се казва още, че осигурителните вноски трябва да се повишат поне със 6%, за да се покрие дефицитът в бюджета на общественото осигуряване.

Авторите на доклада все пак са отчели, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Една от стъпките за балансиране на системата е да се увеличи вноската във втория стълб на социалното осигуряване, защото тези 5 процента в момента и ниската степен на събираемост от страна на Агенцията по приходите са сериозни рискове, смята проф. Йордан Христосков.

Много бързо ще дойде 2022 г., когато фондовете трябва да изплатят първите пенсии заедно с пенсията от осигуряването и тогава ще има скандал, че сумата, която е натрупана по индивидуалните партиди е много ниска и съответно се отпускат ниски пенсии. А всъщност тези пет процента не дават достатъчно възможност за акумулиране на повече средства в системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:36 | 13.09.22 г.
fallback