fallback

Все по-близо до ръст на вноската за Фонд "Пенсии"

Нормално е да се търсят начини за увеличаване на приходите в общественото осигуряване, след като намаляват хората на пазара на труда, смятат експерти

10:16 | 12.03.14 г. 49

След като в края на миналата година социалният министър Хасан Адемов заяви, че е възможно да се пристъпи към поетапно увеличаване на вноската за пенсионно осигуряване от 2015 година, сега, три месеца по-късно, от КНСБ предлагат тристранният съвет да обсъди увеличаване на осигуровката за пенсия с 1%, а и на тази за безработица също с толкова.

По изчисления на синдиката това ще донесе на бюджета на НОИ 380 милиона лева допълнително. Ако и двете вноски се увеличат, това означава, че към НОИ ще се превежда по-висока сума, равна на 24,3% от осигурителния доход.

Увеличаването на осигурителната вноска може да се случи само ако има подходящи икономически условия, заяви през декември Адемов. Той посочи, че може да се мисли в посока вдигане на вноската от 2015 година в условия “на ръст на икономиката, на приходите“.

Основният мотив на Хасан Адемов във връзка с повишението е, че в осигурителната система трябва да се балансира бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО). А това може да стане, като поетапно и постепенно се вдига вноската с 1-2 процента. „Ако искаме да стабилизираме бюджета на ДОО, няма как да минем без вдигане на вноската", каза тогава министърът.

За него един от най-важните въпроси е как да се стабилизира финансово системата. Досегашните мерки са били в посока на намаляване на приходите и увеличаване на разходите, което е увеличило дефицита в системата на държавното обществено осигуряване. Според него трябва да се мисли в посока за мерки, които да ангажират приходната част на бюджета на ДОО. Всъщност предложението за повишаване на осигуровката за пенсия е единствен възможен ход след замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране.

Нормално е да се търсят начини за увеличаване на приходите в общественото осигуряване, след като намаляват хората на пазара на труда и съответно се понижават вноските в системата, коментират експерти. Това е опит да се запълни дефицитът в осигурителната система.

Всъщност това е и препоръката на Световната банка. В доклада "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението" от есента на миналата година се казва, че само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще.

Там се казва още, че осигурителните вноски трябва да се повишат поне със 6%, за да се покрие дефицитът в бюджета на общественото осигуряване. Авторите на доклада все пак са отчели, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова препоръката е осигуровките да се увеличат с 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
fallback