fallback

Въвеждането на еврото не среща одобрението на 2/3 от българите

Положението в страната е непоносимо, смятат близо 70% от участниците в проучване на Институт „Отворено общество“

19:00 | 05.08.14 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В България има стабилни мнозинства в подкрепа на членството в Европейския съюз (ЕС), присъединяването към Шенген и запазването на паричния съвет, но не и за въвеждането на еврото. Това показват резултатите от изследване на Институт „Отворено общество“, проведено в периода 16 юни – 6 юли 2014 г. сред 1 167души.

Въвеждането на еврото

По отношение въвеждането на еврото в България респондентите са като цяло скептични – 2/3 от всички анкетирани (65%) отговарят отрицателно. Жителите на столицата дават най-силна подкрепа за единната валута с 22%, подкрепящи въвеждането й у нас.

Най-малка е подкрепата в селата (14%), като няма отчетлива връзка между големината на населените места и тяхната позиция по въпроса за смяната нанационалната валута, посочват авторите на проучването.

Във възрастовите групи от 18 до 60 години подкрепата е еднаква (17-18%), като най-скептични са лицата над 60 години - с 12% подкрепа за смяната на лева с евро.

По-отчетлива връзка има между нивото на завършено образование и подкрепата за въвеждането на еврото. Висшистите подкрепят промяната в най-голяма степен (18%), а почти същият е делът от хората със средно образование, които казват „да” на еврото (17%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
fallback