fallback

Трудни времена за българския туризъм

Вълната от фалити на руски туроператори, санкциите срещу Москва и девалвацията на руската валута вещаят спад за туризма ни и догодина

08:12 | 13.08.14 г. 40

Неблагоприятните прогнози за резултатите от летния ни туристически сезон се прехвърлят от настоящия към следващия. Вече не говорим за отлив на туристи и спад на приходи това лято, а хоризонтът стига Лято 2015. Около това мнение се обединяват експерти в туристическия бранш, които Investor.bg потърси за коментар след поредицата от неблагоприятни фактори, които помрачиха високите очаквания за успешен летен сезон.

А причините са ясни - вълната от фалити на руски туроператори, девалвацията на руската валута заради кризата в Украйна и санкциите срещу Москва, спадът в изходящия туризъм на руски и украински туристи като цяло. Тези фактори вещаят отсега спад в летния сезон и през 2015 година, твърдят експертите.

Поредицата от фалити на седем руски туроператора в рамките на месец в разгара на летния сезон, наводненията и лошите климатични условия у нас наред с политическата и икономическа криза ще дадат негативен отзвук не само на настоящия, но и на следващия летен сезон. Прогнозата за Investor.bg е на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма и на председателя на Асоциацията на българските туристически оператори и туристически агенти Байко Байков.

Негативните прогнозни данни за туризма идват от очакванията сривът на руския изходящ туризъм да продължи заради санкциите срещу страната и обезценяването на рублата. "Виждаме, че санкциите срещу Москва всеки ден придобиват нови измерения. Очевидно е, че икономическата ситуация в Русия и Украйна няма да се подобри, а това ще се отрази негативно и на българския туризъм", каза Байков.

"Заради фалита на руските туроператори се очаква да изгубим между 15 и 20 хил. туристи", заяви той. Ако приемем, че един туристически пакет е около 250 евро, лесно може да се направи сметка за финансовото изражение на загубите, допълва той.

2015 година е застрашена от намаляване на туристи от основни пазари за България - какъвто е руският пазар, и според Румен Драганов. По данни на Института за анализи и оценки в туризма настоящият летен сезон ще приключи със спад на приходите общо от 12% и намаление на руските туристи с 10 на сто. Той смята, че българският туристически сектор ще продължи да усеща последиците от фалитите на туроператорите и девалвацията на рублата и през лятото догодина.

Лятото на следващата година се очаква да е тежко и заради обилните валежи този сезон, които са предпоставка за създаване на негативни нагласи у туристите. "Тази година не усетихме отлив заради лошото време, защото 2013 г. беше успешна и туристите доволни", коментира експертът.

Тази година по всичко личи, че руските туристи са свили бюджетите си, каза още Драганов. "Те пазаруват по-малко, заделят за допълнителни услуги и забавления по-малко. За съжаление, фалитите на руски туроператори ще продължат, а туристите ще стават все по-малко платежоспособни", допълва експертът. По негови думи това лято за първи път от 20 години по Черноморието имаме 10-процентови отстъпки в разгара на сезона.

"През Лято 2014 за първи път влизаме в активния сезон със спад на приходите. А това веднага ще се отрази на фиска, държавната хазна ще получи по-малко от туризъм тази година", каза Румен Драганов. Той припомни, че летният туризъм осигурява над 70% от приходите в сектора, които надхвърлят 3 млрд. лева годишно.

По негови оценки преминаваме през труден туристически сезон, въпреки че броят на туристите се очаква да е с 2% по-висок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
fallback