fallback

Може ли България да избегне санкции от ЕК заради КТБ?

Има достатъчно време да се промени законодателството и може да избегнем санкции, коментираха икономисти пред Investor.bg

17:51 | 26.09.14 г. 6

България може да избегне налагането на санкции от страна на Европейската комисия (ЕК) заради казуса КТБ, тъй като има достатъчно време да промени законодателството. Тази теза застъпиха пред Investor.bg икономисти, анкетирани във връзка с началото на досъдебна процедура срещу страната ни заради КТБ и банка "Виктория".

Причината за процедурата е, че България е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити в двете банки. Според действащата европейска директива гарантираните депозити в размер до 196 хил. лева трябва да започнат да се изплащат 20 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си. Българската схема за гарантиране на депозити в момента не изплаща вземанията на вложителите на двете банки в предвидения срок в директивата. Двете банки са затворени от втората половина на юни.

Икономисти коментираха пред Investor.bg може ли България да избегне санкции от ЕК заради казуса.

Георги Ангелов: Имаме достатъчно време да избегнем санкции от ЕК

България е в начална фаза по наказателна процедура, той като писмото на ЕК от вчера е уведомително, тоест означава започване на разговори, коментира Георги Ангелов, икономист от Институт Отворено общество. Според него няма да се стигне до санкции от страна на ЕК, тъй като страната ни ще има достатъчно време да промени законодателството.

До 15-и октомври българската страна трябва да отговори на критичните бележки на ЕК, като възможни отговори са, че в момента нямаме парламент, предстоят избори, чака се ново правителство.

Ако обаче се окаже, че ЕК не е удовлетворена от отговора, тя може да изготви мотивирано становище, в което се описват проблемите и се определя нов срок, например до два месеца, в който да се съобразим или не, след което евентуално може да започне съдебна процедура. С други думи, разполагаме с два-три месеца за разговори.

Дотогава обаче новото Народно събрание има време да приеме поправки в законодателството и съответните промени. А именно да се прецизират текстовете кога точно следва да се изплащат депозитите – след отнемане на лиценза на банката или 20 дни след като затвори. Друг въпрос е да се реши как ще става изплащането на депозити без отнет лиценз, коментира икономистът. Но писмото на ЕК ускорява процеса по вземане на решение, твърди той.

До 20 ноември трябва да стане ясно каква е дупката в КТБ и дали акционерите могат да я покрият. Ако дупката се окаже в умерени размери, няма да има проблем да се покрие от акционерите или чрез комбинация от няколко подхода. Но ако се окаже голяма, ще бъде по-сложно.

Калоян Стайков: Чакаме новия парламент за решения по казуса с КТБ

Вчерашното писмо на Европейската комисия представлява запитване, така че реално страната ни вече е в наказателна процедура, но имаме време да избегнем санкции, коментира и Калоян Стайков, икономист от Института за пазарна икономика.

Във всички случаи последващата кореспонденция с Брюксел ще отнеме поне няколко месеца. Дотогава ще имаме ново правителство и нов парламент, така че има време до края на годината да избегнем санкции. Това е напълно възможно, тъй като ще е ясна ситуацията с недостига в КТБ и ще може да се вземе решение как ще се покриват депозитите и откъде ще се наберат средствата за това.

Не е задължително парламентът да прави законови промени. Ако се стигне до решение за нужда от държавно участие, трябва да се види дали ще бъде директно или чрез емисия облигации. За всичко това обаче е нужен работещ парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:06 | 13.09.22 г.
fallback