IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България вече трябва да гаси фискални пожари

Новото правителство ще има трудната задача да свие бюджетния дефицит под 2% от БВП догодина, пише Петър Ганев от ИПИ

09:22 | 11.10.14 г. 10
България вече трябва да гаси фискални пожари

Преди година и половина, няколко дни след оставката на тогавашното редовно правителство и пред задаващите се месеци на политически боричкания, написахме, че в България няма фискален пожар, но има социално-икономически или структурен такъв, пише Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Тази теза се оказа напълно вярна – макар по-късно през годината бюджетът да беше актуализиран и съответно дефицитът да бе вдигнат, фискалното салдо остана в нормативните граници (2% от БВП) и не беше основен фактор за нестабилността в страната. Не финансите, а заметените структурни политики от предходния кабинет доведоха до намален кредитен рейтинг на страната и влошиха икономическата среда.

Сега, седмица след проведените предсрочни избори, ситуацията е доста по-тревожна. В рамките на няколко дни след изборите, първо кредитната агенция Fitch разкритикува разпусната фискална дисциплина, а след това МВФ намали прогнозата си за икономическия ръст през тази година. И докато второто е ясен сигнал, че икономиката изпитва проблеми, позиция на Fitch дава много точно оценка за предизвикателствата пред страната.

Кредитната агенция в общи линии посочва, че досега България е разчитала на стабилните си финанси като контрапункт на всички структурни и институционални слабости, които ограничават растежа. Това предимство обаче вече е разклатено и на практика „балансът” е нарушен, тоест опасността от намаление на кредитния рейтинг в края на годината е повече от реална.

Разликата между ситуацията сега и преди година и половина е, че в момента има пожари, които трябва да се гасят и то - до края на годината. Дори да оставим настрана казуса с КТБ и проблемите в енергетиката, които също водят до главоболия с публичните финанси, текущите фискални пожари са не по-малка грижа.

Ясно е, че бюджетът за тази година ще се актуализира и ще влезем в процедура по прекомерен дефицит, но по-големият въпрос е какво ще залегне в бюджета за следващата година и как точно бюджетният дефицит ще бъде смъкнат под границата от 2%? Това неизбежно минава през тежки решения в разходната част, тъй като голям ръст на приходите няма откъде да дойде. Fitch, между другото, също посочва, че пробемът е “over-spending”, тоест максимално напрагяне на разходите, без да се отчитат реалностите.

Всичко това означава, че оформянето на мнозинство в парламента съвсем не е техническа задача и произволно събиране на гласове. Новото правителство ще трябва първо да реши казуса с КТБ и веднага след това да захване тежки реформи в публичния сектор – противно на очакванията, второто може да е много по-трудно.

Солидното присъствие на националисти, патриоти или популисти в парламента не дава много добри изгледи за дългосрочен и разумен живот на евентуалното ново правителство. Ако такова се състави, а очакванията са по-скоро това да се случи, то първият му бюджет ще покаже дали отново имаме сделка и „задкулисие” или все пак някакъв намек за промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 3
Godo
преди 9 години
Предлагам 1 000 000 пенсионери, да пратим в Куба. Те ще предоставят по 2 милиарда долара на икономиката им. 200 долара на месец дали ще стигнат на пенсионер, медицината е безплатна. Но и безработните българи да пратим, на които роднини пращат пари от гастарбайтерство. Сега десните недоразумения мислят че пенсионерите ядат парите. Не.. - Ще ги ядат ако живеят в чужбина и ги харчат в чужбина. ТОГАВА ТЕХНИТЕ ПАРИ НА ИСТИНА ЩЕ БЪДАТ ИЗГУБЕНИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА!!! Така обаче става с парите на бизнеса, чрез офшорки и харч в чужбина. ЕТО, ДАДОХ ВИ НАЙ ГОЛЯМОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ДЕСНИТЕ СА НЕСПАСЯЕМИ ЛЪЖЦИ И ГНИЛОЧ.https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:CUB&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Отн.: Разпуснатата фискална политика и гасене на пожаритеКакво да кажем за разпуснатите предизборни обещания, като напр. разкриването на 1 млн работни места. Откъде ще се вземе икономическият растеж за 'разкриване' на тези работни места.1млн.x1000 лв. (заплатата да се живее нормално в BG днес)=1млрд х12 мес.=12 млрд увеличение на ФРЗ...при сценарий на най-добрия случай с 12 млрд инвестиции. Следователно имаме 24 млрд уверичение на GDP върху 170 млрд, прави 14% икономически растеж на год? LOLИ откъде ще го вземат безцензурата този икономически растеж-защото всичко друго ще срути икономиката и националния бюджет. Даже и да го намерят 2.5 млн пенсионери ще наскачат веднага заедно с профдъюзите и ще го стопят, и пак няма да стигне до работни места.Ще им трябват поне 25% икономически растеж - как и откъде?И не са виновни от безцензцурата - виновни са избирателите, които толкова 'не са в час', и са толкова ситуационно незапознати, че не знаят дори на коя планета се намират, камо ли защо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
http://***.ukpublicspending.co.uk/past_spendingтука още по-подробно може да се запознаеш, колко има да ни догонва УК в борбата си със социалния паразитизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Безмилостно, както Дейвид Камерън смаза комунистите и леваците в УК.........................................................Сравнението ти е неуместно и издава подценяване на усилията и постигнатите резултати на местна почва, за справяне с порочните практики на левичарски уклон в икономическите политики на БГ. Просто е нелепо да се сравняват абсолютните и относителни държавни разходи в Англия и БГ за спасяване на банки, подкрепа на системни компании, плащания за welfare и въобще размера на публичните разходи, отнесен към БВП :http://***.ukpublicspending.co.uk/total_spending_chartПозволявам си да отбележа, че е несправедливо да се неглижират безспорните успехи на национално-отговорната, мъдра и прозорлива политическа класа в България, която за няма и 25 години ни изведе толкова далеч по пътя на реализацията на най-напредничавите обществени и икономически тенденции, та сега англичаните могат единствено, завистливо да ни дишат прахта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
kony
преди 9 години
Щото трябва да почнат да режат от себе си- ако почнат от работещи/вкл.полицаи/ или от малкия бизнес, които и сега едва се държат или ще има масови протести или отново масово към терминал 1 и2...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 5
Fiscalist
преди 9 години
Защо да е толкова трудна тази задача? Да реже и това е, а ако някакви мрънкачи и лигльовци почнат да реват по площадите, смазване с полиция и това е. Безмилостно, както Дейвид Камерън смаза комунистите и леваците в УК, конна полиция, формация обръч и мачкай докато пропищят. Не може лентяите и бездарниците да диктуват дневния ред на една държава. Всеки път когато видя селски мазни физиономии на толупите от "Сила" разни там протестъри против ток горива и т,н, ми се драйфа. А още по-гадни са старите похабени ченгесари, които стоят зад тях. Гнили милиционерски ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Ще гаси я.Години наред наливаше пари в руски корупционни проекти и в здравна система с широко отворени врати за източване. Няма правителство с участие на мафията ДПС+БСП при което ДДС измамите да са под няколкостотин милиона лева годишно. Сега и фатката с КТБ, която беше умишлено предизвикана от масоните извън БСП.Явно това е била целта на занятията както се казва. Който крал, крал. Идва времето за плащане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Осъденият на смърт от клан на Неаполитанската мафия Роберто Савиано припомня за България определението на Миша Глени, че "Италия е демокрация с мафия вътре. България е мафия с демокрация вътре"... Това е отговорът на повечето въпроси "ЗАЩО, ЗАЩО?". Без числа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Въпрос 3: Влияние върху дефицита оказват и временно спрените плащания от ЕК по ОП Околна среда и по две оси на ОП Регионално развитие, където се очаква след отблокиране на плащанията на България да бъдат възстановени сертифицирани разходи в общ размер на 478,3 млн. лева.Очакването е ЕК да възстанови плащанията по тези програми към края на октомври. Ако се възстанови този половин милиард, дефицитът става 1 275 - 478 = 802 млн лева. Грубо към 0,8% от БВП. Въпросът е колко трябва да бъдат похарчени до края на годината, за да влезем в свръхдефицит? Минимум 2,2 милиарда за два месеца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
alexx
преди 9 години
"Ясно е, че бюджетът за тази година ще се актуализира и ще влезем в процедура по прекомерен дефицит, но по-големият въпрос е какво ще залегне в бюджета за следващата година и как точно бюджетният дефицит ще бъде смъкнат под границата от 2%?"Прекомерен дефицит по европейските критерии е над 3%. Към края на август бюджетният дефицит е 1,3% (1 275,6 млн. лв.). Служебното правителство харчеше усилено, но дори то едва ли го е докарало до 1,5% към края на септември. Въпрос: кое налага за 3 месеца до края на годината да бъдат похарчени повече пари отколкото за 9 месеца?Въпрос 2: кое налага догодина да дефицитът да бъде над 2%? Ако може си числа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още