fallback

Икономисти: Въпреки потока евросредства добавената стойност в земеделието намалява

Фермерите да произвеждат скъпи храни, препоръчват анализатори от Института за икономически изследвания

13:48 | 15.06.15 г. 6

След първите седем години еврофинансиране добавената стойност в агросектора намалява, въпреки че през последните над 100 години българското селско стопанство не е виждало толкова инвестиции, колкото в периода на еврочленството на България. Този парадокс отбелязаха анализатори от Института за икономически изследвания към БАН на пресконференция.

Според годишния доклад на Института в абсолютно изражение брутната добавена стойност (БДС) в отрасъл „Земеделие” е около 4 млрд. лв. по постоянни цени от 2010 г. От 2008 г. до 2013 г. се наблюдава свиване на добавената стойност в отрасъла.

Изразена в съпоставими цени БДС като цяло спада и достига нива с 1/4 по-ниски от средните за периода 1998-2006 г. Съответно и делът на селското стопанство в общата БДС спада под 5% за първи път, откакто има статистика за БВП на страната, твърдят анализаторите.

„Нашият анализ показа, че за 130 години в отрасъл земеделие такава крупна сума като инвестиции в селските райони не е влизала. При качествен анализ се вижда друго – след като започва еврофинансиране за единно плащане на площ, парадоксът е, че тези пари влизат в земеделието, но намалява БДС, произвеждана от отрасъла“, коментира доц. Огнян Буюклиев. Но все пак БВП, произведен от земеделието, расте, отчете той.

БДС в отрасъл „Селско, горско и рибно стопанство“ 1998 – 2013 г. (млн. лв. по цени от 2010 г.)  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:10 | 11.09.22 г.
fallback