fallback

След 10 поколения България ще стигне средноевропейското ниво на БВП на човек

За изравняване с ЕС по доходи е достатъчно да мине по-малко от едно поколение

16:55 | 22.07.16 г. 19

След не по-малко от 10 поколения България ще достигне средноевропейското ниво на БВП на човек от населението. За изравняване с европейската производителност на труда са ни необходими най-малко 15 поколения (при 1% ръст на БВП в ЕС), твърди Българската стопанска камара (БСК).

Работодателската организация е изготвила експресна оценка за конвергенцията на българската икономика към икономиката на страните от ЕС по повод анализа, изготвен преди дни от Фискалния съвет.

Според оценката на БСК за изравняване с ЕС по ниво на доходи като дял от БВП е достатъчно по-малко от едно поколение (едно поколение е приблизително 25 години). 

„Производителността на труда у нас нараства с много по-бавни темпове от доходите. Нещо повече, единствено по показателя „доходи като част от БВП“ България изпреварва останалите държави в ЕС. Това означава, че изяждаме потенциалния си БВП“, твърдят работодателите.

Анализът на БСК отчита за периода 2007-2015 г., че реалният БВП нараства с незадоволителни темпове, непозволяващи ускорено догонващо развитие на икономиката, независимо от наличието на редица благоприятни фактори (преструктуриране на българския износ, намаляване на ценовите нива на горивата, свободното движение на хора, стоки и услуги).

Доближаването на българските цени към средноевропейските е съществено.

С най-голяма степен на приближаване на цените до средните за ЕС-28 са потребителска електроника (92%), транспортни превозни средства за лично ползване (80%), облекла (79%), обувки (78%) и храни и безалкохолни напитки (70%).

С най-малка степен на приближаване са ценовите нива на следните групи стоки: ресторанти и хотели (43%), транспортни услуги (46%), разходи за крайно потребление на домакинствата (47%), мебели и обзавеждане (50%) и електричество, газ и други горива (53%).

Общата конвергенция се осъществява значително по-бавно в сравнение с останалите страни от ЕС. За 2015 г. данните са следните:

За да достигне средните за ЕС нива на съответните показатели, на България са необходими, както следва:

Източник: БСК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
fallback