IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противоречива картина за държавната енергетика за деветмесечието

По-високата цена на електроенергията увеличава приходите на дружествата, но проблемите на редица от тях се задълбочават

11:35 | 03.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Ръст на приходите се вижда в отчетите на дружествата в сектор "Енергетика" за първите девет месеца на годината, свързан основно с по-високите цени на електроенергията на пазара. Но това повишение е на фона на влошаването на други финансови показатели на дружествата.

Противоречивото развитие на сектора е особено видимо при отчета на ТЕЦ "Марица Изток" 2. Държавният ТЕЦ съобщава за отлични цени и ръст на приходите от 16%, но увеличава загубата си заради квотите за емисии, които трябва да плаща.

Националната електрическа компания (НЕК) също намалява загубите си, но пък дългосрочните задължения вече надхвърлят 3 млрд. лева. На този фон Българският енергиен холдинг съобщава за намаляване на печалбата си, което се дължи основно на по-малките дивиденти, получени от дъщерните компании за дейността им през 2016 г.

Ето и какво показват отчетите за състоянието на държавната енергетика към 30 септември.

За първите девет месеца Българският енергиен холдинг (БЕХ) записва намаляване на печалбата си - с 16% до 116,2 млн. лева, което се дължи основно на намаляването на приходите от дивиденти и съучастия (с 26,7%).

Основната причина за това е спадът на печалбата на АЕЦ "Козлодуй" през 2016 г. спрямо 2015 г. в резултат на разходите за удължаване на срока за експлоатация на двата работещи блока, което значително намалява дивидентите за държавата - с почти 99%, става ясно от финансовия отчет.

Общо приходите от дейността на БЕХ достигат 161 млн. лева, спрямо 116 млн. лева през 2016 г. Холдингът има ръст на финансовите приходи от 23% до 112 млн. лева, което се дължи на лихвите от предоставени заеми за дъщерни дружества.

Собственият капитал достига 3,8 млрд. лева, спрямо 3,7 млрд. лева за първите девет месеца на 2016 г.

Отчетът на АЕЦ "Козлодуй" обаче показва значително финансово стабилизиране. През първите девет месеца на миналата година дружеството имаше печалба от 39 млн. лева, но за същия период на тази година отчита 102 млн. лева. Това се дължи на увеличаването на приходите - с 6,6% до 678 млн. лева, и намаляването на разходите - с 3,7% до 573 млн. лева, обясняват от компанията.

8,8 млн. лева са разходите за удължаването на срока на експлоатация на V блок и на VI блок на централата. Малко по-късно днес Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) официално ще връчи лиценз за удължаване на работата на V блок с още 10 години.

Паричните средства също се увеличават - от 123 млн. лева на 189 млн. лева, което се дължи на издължаването на Националната електрическа компания (НЕК) за минали доставки, по-добрата пазарна среда и по-добрата събираемост на средствата.

През периода с 5,1% намалява произведената електроенергия (до 11,6 тераватчаса), което е в резултат на по-дългата ремонтна работа по V блок на централата през пролетта. Въпреки намаленото производство по-добрите цени на пазара водят и до стабилизиране на финансовото състояние на ядрената ни централа.

Данните за НЕК пък показват повишаване на приходите, намаляване на загубата, но и ръст на дългосрочните задължения. От отчета за деветмесечието е видно, че дружеството дължи 1,9 млрд. лева на свързани лица, спрямо 1,8 млрд. лева за същия период на 2016 г.

Към 30 септември дългосрочните задължения на НЕК вече надхвърлят 3,02 млрд. лева, спрямо 2,93 млрд. лева за 2016 г.

Приходите от дейността на НЕК са 2,29 млрд. лева, което е ръст от 2%. Разходите намаляват с 0,7% до 2,38 млрд. лева. Дружеството е на загуба от 90 млн. лева, спрямо загуба от 154 млн. лева за първите девет месеца на 2016 г. Ръководството на НЕК признава, че и с по-добрите финансови отчети обаче изпитват затруднения с разплащания към доставчици, както и по кредитите към БЕХ.

Приходите от дейността на ТЕЦ "Марица Изток"2 се повишават с 16,7% до 448,9 млн. лева. Произведената от централата електроенергия достига 5,9 тераватчаса, което е увеличение от 17,5 на сто. Дружеството се радва на постигнати "много добри ценови нива" на енергийната борса  и е продало с 260% повече електроенергия през БНЕБ.

В същото време обаче разходите за дейността се увеличават - до 521,5 млн. лева от 444 млн. лева, като едно от перата са почти двойно увеличение на средствата, които централата плаща за емисии (общо 89,1 млн. лева за деветмесечието). През 2017 г. безплатните квоти за държавния ТЕЦ са по-малко, а и цената на емисиите се увеличи значително на пазара.

Така и загубата на централата се задълбочава - до 83 млн. лева, спрямо 78 млн. лева за деветмесечието на 2016 г.

Към 30 септември "Булгаргаз" излиза на печалба от дейността си, макар и в размер на скромните 1 млн. лева. Дружеството има значително понижение на положителния резултат спрямо 2016 г., когато печалбата достигаше 36 млн. лева.

Това се случва на фона на ръст на доставките от 8,5% до 2,3 млрд. куб. метра, дължащо се основно на ръст на потреблението на клиенти от отраслите "Енергетика", химическата индустрия и газоразпределителните дружества.

Приходите на "Булгаргаз" растат със 7% до 784 млн. лева, но и разходите на дружеството са по-големи - ръстът е от 12% на годишна база до 763 млн. лева. С 10 млн. лева намаляват и паричните наличности и вече са 41 млн. лева.

Намаляване на печалбата отчита и газоразпределителното дружество "Булгартрансгаз". Към 30 септември тя е 46,9 млн. лева, спрямо 59,9 млн. лева към края на 30 септември 2016 г. Приходите от дейността леко се увеличават - с  5,3% до 256 млн. лева. Разходите са в размер на 204 млн. лева и растат с 15%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още