fallback

БНБ пак предупреди банките да не рискуват при отпускането на жилищни заеми

Централната банка настоява кредитните институции да не разхлабват стандартите, пише в анализ на банковия сектор за четвъртото тримесечие на 2017 г.

12:28 | 05.05.18 г. 4

Съживяването на кредитната дейност трябва да бъде съпроводено с въздържане от проциклично поведение от страна на банките. Подобно поведение предполага акумулиране и поддържане на капиталови и ликвидни буфери в периоди с благоприятни икономически тенденции и избягване на поведение, водещо до амортизирането на тези буфери в настоящия момент.

Това препоръчва на кредитните институции Българската народна банка (БНБ) в тримесечното си издание „Банките в България”, в което анализира състоянието на сектора през четвъртото тримесечие на 2017 г.

Централните банкери са на мнение, че основният риск за финансовата стабилност е свързан с възможни негативни проявления, породени от оптимистични очаквания по отношение на икономическата активност, финансовото състояние на кредитополучателите и ценовата динамика на недвижимите имоти.

Според БНБ банките са изправени пред някои предизвикателства, например да ограничат вероятността необслужваните кредити да бъдат заменени с активи, които не носят доход или не могат да се използват за изпълнение на изискванията по отношение на ликвидността.

Ускорената амортизация на кредитния риск посредством начисляването на по-високи обезценки също може да е свързана в краткосрочен план с неблагоприятно влияние върху финансовия резултат и оттам върху размера на капитала, предупреждават от централната банка.

Рисков профил на системата

Анализаторите н

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
fallback