IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират 10% ръст на индексите на БФБ за 2009 г.

Според анализ ръстът може да дойде през втората половина на годината, през първата са възможни още понижения

11:49 | 09.02.09 г.
Автор - снимка
Създател
Прогнозират 10% ръст на индексите на БФБ за 2009 г.

Ръст на индексите на БФБ-София през настоящата година от около 10 на сто спрямо края на 2008 прогнозират от МКБ Юнионбанк. „Подобно развитие обаче следва да се очаква през втората половина на годината при по-ясно очертаване дълбочината на влияние на кризата върху икономиката, като през първото полугодие на 2009 г. е възможно спадът на SOFIX да продължи още малко. В сравнение със сегашната му стойност от около 280 пункта, това означава ръст от около 40% до края на годината“, се казва в анализ на финансовата институция.

Анализаторите на банката считат, че у нас има шест сектора, които въпреки кризата имат потенциал за растеж - хранително-вкусовата промишленост, дистрибуцията на лекарства и козметика, технологиите и комуникациите, пречиствателните и рециклиращи съоръжения, възобновяемите енергоизточници и пътното строителство. „Добрите проекти в тези сектори ще продължат да получават по-лесен достъп до банково финансиране и през 2009 г., въпреки глобалното свиване на кредитния ръст“, се казва в анализа.

Като най-потърпевши от кризата сектори се сочат строителството и недвижимите имоти, металургията и добивната промишленост, машиностроенето, химическата промишленост, транспорта, текстилната и шивашка промишленост, както и туризмът.

Забавяне на лизинга и небанковото кредитиране през 2009 г. очакват още експертите. Очакванията за 2009 г. са за трайна тенденция на забавяне на растежа на вземанията на лизинговите дружества, доколкото лизинговите компании ползват банково финансиране и лихвите по лизинговите договори забележимо се покачват. В края на септември 2008 г. вземанията на лизинговите дружества възлизат на 5,43 млрд. лв., което представлява нарастване от 77,7% спрямо същия месец на предходната година.

Към края на септември 2008 г. вземанията по кредити на небанковите дружества, специализирани в кредитиране, са 2,7 млрд. лв. (4,1% от прогнозния БВП ), което представлява увеличение от 32,7% спрямо декември 2007 г., когато те са формирали 3,1% от БВП. Тенденцията за рязко намаляване на ръста в отпусканите от тези дружества кредити е ясно забележима от началото на 2008 г., като през третото тримесечие ръстът спада до 5,6%. Според анализа този тренд вероятно ще продължи и през 2009 г. в унисон с наблюдаваната тенденция при банковите кредити.

По отношение на цялостното развитие на икономиката в анализа се посочват прогнози за ръст на БВП за тази година в рамките на 1,8% - 2%, „но не е изключено при един по-силно негативен сценарий на „твърдо приземяване” ръстът да е нулев или отрицателен“.

Според експертите на банката инвестиционната активност ще се свие през 2009 г., което ще доведе до спад във вътрешното потребление и намаляване на отпуснатите кредити.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява прeпоръка за взимане на инвестиционно решение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още