IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадският долар със силен спад след негативни прогнози за местната икономика

Австралийският долар също попадна под натиск вследствие на излезлите през нощта данни за индекса на потребителските цени в страната

12:36 | 26.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Канадският долар със силен спад след негативни прогнози за местната икономика

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Очаквано, едно от най-интересните събития на валутния пазар вчера беше срещата на Канадската централна банка, вследствие на която местният долар поевтиня значително спрямо останалите си основни конкуренти. Въпреки че малко преди старта на заседанието станахме свидетели на по-добри от прогнозираните данни за продажбите на дребно през месец август и основната лихва беше оставена без промяна на ниво от 1 процент, върху представянето на канадската парична единица натежаха очакванията за по-слабо представяне на местната икономика.

По традиция повечето срещи на централната банка са придружени и от прогнози за ръста на брутния вътрешен продукт и инфлацията, като по отношение и на двата показателя монетарната институция понижи драстично своите очаквания.

Според новите изчисления растежът на канадската икономика през 2011 година ще бъде 2.1 процента спрямо калкулираните по-рано 2.8 процента, като в същото време с подобна разлика се очаква да се разминат и данните за следващата година. Наред със забавянето на икономическия ръст, утихването на инфлацията също е фактор, който най-вероятно ще накара централната банка да запази основния си лихвен процент на текущото му ниво за продължителен период от време.

На свой ред ниската доходност на канадския долар ще го остави в групата на по-слабо търсените валути в периоди на висок риск апетит сред пазарните участници.

Въпреки че се намира на противоположния полюс от гледна точка на доходността, която носи, австралийският долар също попадна под натиск вследствие от излезлите през нощта данни за индекса на потребителските цени в страната.

Забавянето на ръста на инфлацията през третото тримесечие представлява още една предпоставка за местната централна банка да предприеме очакваното понижение на лихвите съвсем скоро в опит да се противопостави на по-слабата икономическа активност през последните месеци.

Най-смелите спекулации са свързани с подобно действие от страна на институцията още по време на следващото й заседание, като на този етап най-голяма изглежда вероятността за сваляне на лихвите с 25 базисни пункта.

В краткосрочен план една такава мярка ще окаже негативно влияние върху местната валута, но дори при понижение на основния лихвен процент той ще остане най-високият измежду останалите развити икономики, а австралийският долар ще запази статута си на търсена валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3929; High – 1.3959; Low – 1.3849; Close – 1.3905

Въпреки забавянето на възходящото движение, то остава валидно докато двойката се намира над 1.3652. Подновяването му ще прицели 200-дневната МА с текущата й проекция при 1.4095, като при неин пробив следваща по-сериозна съпротива са нивата около 1.45.

Подкрепи преди 1.3652 са 1.3849 и 1.3703.

GBP/USD
Open – 1.5996; High – 1.6038; Low – 1.5955; Close – 1.6000

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още