IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският паунд остана под натиск след доклада на АЦБ

Япония е поставена пред опасност от понижаване на рейтинга, но йената продължава да поскъпва

11:02 | 24.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Британският паунд остана под натиск след доклада на АЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британският паунд продължи слабото си представяне спрямо долара от началото на седмицата, след като и по време на вчерашната сесия регистрира спад по отношение на „зелените пари”.

Въпреки че от изнесения през деня доклад от последната среща на Английската централна банка стана ясно, че всичките девет члена на монетарната й комисия са гласували в полза на запазване размера на програмата по изкупуване на облигации, част от ръководителите на институцията са прогнозирали нужда от осигуряване на допълнителни средства за стимулиране на икономиката.

Тези коментари съвпадат изцяло с обявените в началото на седмицата намерения на министър-председателя на страната Дейвид Камерън да направи необходимото, за да се противопостави на нова рецесия на Острова, която изглежда много вероятна, ако дълговата криза в еврозоната се задълбочи.

Сама по себе си икономическата обстановка във Великобритания и в момента е достатъчно негативна, имайки предвид високото ниво на безработицата и очакванията за спад на брутния вътрешен продукт през следващите месеци.

Дали действително ръстът на икономиката ще се забави можем да разберем още днес, когато предстои обявяването на данните за БВП през третото тримесечие. Предварителните прогнози не сочат конкретни изненади, но разминаване на реалните стойности с очакваните може да бъде в основата на нова вълна от разпродажби при паунда.

Пред сходни проблеми е изправена и Япония, която според коментари от страна на рейтинговата агенция Standard & Poor’s рискува още едно понижение на рейтинга си предвид неуспеха на правителството да се справи с нарастващия държавен дълг.

От април насам перспективата на страната според агенцията е негативна, а през тези месеци управляващите не са предприели необходимите реформи, за да ограничат високата задлъжнялост, която е около два пъти по-голяма от брутния вътрешен продукт на Япония.

Поне за момента обаче изглежда, че редукциите на кредитния рейтинг не влияят особено върху действията на пазарните участници, които продължават да тласкат йената към рекордния й връх спрямо долара въпреки няколкото директни интервенции на местната централна банка и финансовото министерство през последната година.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Open – 1.3503; High – 1.3531; Low – 1.3319; Close – 1.3341

Подновяването на низходящия тренд ще прицели 1.3241, а след това по-сериозна подкрепа се очертава при 1.3145.

Критично ниво с оглед на спада от последните седмици вече е 1.3568, а по-близките съпротиви са разположени при 1.3429 и 1.3531.

GBP/USD
Open – 1.5633; High – 1.5655; Low – 1.5493; Close – 1.5523

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още