IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската банка отново намекна за обезценяване на йената

Еврото е на път да тества историческото дъно при 1,1876 EUR/USD от месец юни 2010 г.

13:19 | 25.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Японската банка отново намекна за обезценяване на йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Последните  обезпокоителни данни от Европа и сигналите, че Испания ще поиска допълнителна международна помощ накараха пазарните участници да потърсят безрискови алтернатива, в която да вложат парите си. Бягството от еврото през последните седмици прехвърли трайно интереса към щатския долар и японската йена, които са традиционно убежище за свободните капитали.

Скъпата йена обаче е спирачка за растежа на японската икономика, която и  без това е в етап на колебливо възстановяване. От началото на годината централна банка на Япония (ЯЦБ) предприе монетарни стимули в опит да избегне рецесия, но високата цена на йената продължава да оскъпява изнасяните от страната стоки и услуги.

Тази  сутрин заместник-председателят на ЯЦБ Хирохиде Ямагучи заяви, че банката е готова да реагира, ако поскъпващата йена продължи да пречи на възстановяването. В опит да достигне целевата инфлация от 1% монетарният орган разшири програмата си за закупуване на активи на два пъти от началото на годината.

В резултат на изказването йената загуби известна подкрепа. Това помогна на еврото да се отдалечи на разстояние от рекордното 12-годишно дъно, до което пропадна спрямо японската валута във вторник.

Еврото все още не може да се съвземе от удара, който получи в началото на седмицата, когато стана ясно, че Испания вероятно ще последва Гърция и Португалия и ще поиска допълнителна финансова инжекция от международните кредитори.

Нарастващата доходност по краткосрочните испански облигации сигнализира, че инвеститорите не са готови да гласуват доверие на четвъртата по големина икономика в еврозоната и вероятно е въпрос на време Мадрид да стартира преговори за международна финансова помощ.

Еврото се търгува в нивата под 1.2100 спрямо щатския долар, където бе за последно преди 2 години и е на път да тества историческото дъно при 1.1876 от месец юни на 2010 г.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD
Отваряне  – 1.2115; Връх – 1.2137; Дъно – 1.2041; Затваряне – 1.2058



Еврото слезе под психологическия праг от 1.2100, пробивайки последователно силните  подкрепи на възходящата тренд линия, построена по дъната от началото на месец юли и рекордното двугодишно дъно при 1.2161, което записа преди седмица.

Това слага край на всички опити на единната валута за по-солидна корекция и връща цената на кроса в рамките на многомесечния низходящ тренд, който  е валидиран от 144-дневната пълзяща  средна.

AUD/USD
Отваряне – 1.0258; Връх – 1.0315; Дъно – 1.0214; Затваряне – 1.0218

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още