IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото понесе тежки загуби въпреки решението за кипърската криза

Спекулации от последните часове за понижаване на кредитния рейтинг на Италия също допринасят за натиска върху общата европейска валута

11:02 | 26.03.13 г.
Еврото понесе тежки загуби въпреки решението за кипърската криза

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото потъна по време на вчерашната търговска сесия, формирайки ново 4-месечно дъно спрямо американския долар. Днес единната валута остава близо до този минимум заради страховете, че кипърският сценарий ще се повтори скоро в някоя от останалите застрашени икономики в еврозоната. Това ще означава, че прецедентът банките да бъдат спасявани чрез депозираните в тях средства може да се превърне в тенденция в бъдеще.

Вчера в последния момент Кипър успя да се договори с международните кредитори, но за сметка на тежък компромис. Цената на спасяването на задлъжнялата страна-членка на еврозоната бе платена от големите вложители и акционери в двете най-големи кипърски банки.

Депозитите над 100 000 евро, които не попадат под закрилата на европейските закони, ще бъдат използвани за покриване на дълговте на Popular Bank of Cyprus и същевременно за рекапитализация на най-голямата Bank of Cyprus. Планът предвижда и ликвидирането на първата банка.

По този начин депозитите до 100 000 евро бяха спасени, но пък някои големи вложители ще трябва да се разделят с до 30% от спестяванията си. Повечето от големите депозити в двете банки са на чужденци – най-вече на руски граждани.

Експресното решение на кипърската криза на практика сложи край на спекулациите, че страната ще навлезе в тежък финансов колапс и ще бъде принудена да прекрати членството си в еврозоната. От друга страна обаче това бе лош знак за пазарните участници и за хората с депозити в останалите застрашени евро икономики, където също се търсят спешни антикризисни механизми за намаляване на огромните дефицити.

Председателят на еврогрупата Йерун Диселблум пък съобщи, че спасителният план, приложен за Кипър ще послужи като модел за справяне с бъдещи банкови кризи в региона. Пазарът интерпретира тези думи като сигнал, че цената на дълговата криза в Европа в крайна сметка ще бъде платена от частния сектор. Впоследствие Диселблум се опита да коригира изказването си, посочвайки, че макроикономическите програми за преструктуриране ще бъдат пригодени за ситуацията във всяка страна и няма модели или шаблони, които да бъдат прилагани задължително.

Въпреки че планът бе определен от европейските лидери като „надежден“, възстановяването на доверието в банковата система ще е изключително трудно. Това ще означава и по-трудно връщане на интереса на инвеститорите към еврото, което изтри 2% спрямо щатския долар от началото на спасителната сага около Кипър.

Днес двойката EUR/USD се търгува около 1,2860, близо до вчерашното дъно при 1,2828. Единната валута губи позиции срещу всичките си конкурентни валути, сред които йената, швейцарския франк и австралийския долар.

Допълнителен натиск върху еврото дойде след спекулациите от последните часове, че кредитният рейтинг на Италия ще бъде намален. Рим навлезе в тежък политически хаос след неубедителните парламентарни избори през февруари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,2953; Връх – 1,3047; Дъно – 1,2828; Затваряне – 1,2856

Двойката начерта на дневна графика обръщаща фигура „биче поглъщане" (bullish engulfing), която се наблюдава в края на низходящи движения и е ранен сигнал за обръщане на посоката. Това усилва вероятността еврото да намери подкрепа и да възстанови част от тежките загуби от началото на седмицата.

В подкрепа на възходящата посока работи и 200-дневната средна, която спря инерцията на щатския долар.

GBP/USD

Отваряне – 1,5219; Връх – 1,5267; Дъно – 1,5141; Затваряне – 1,5176

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още