fallback

Руската рубла ще продължава да се обезценява и през 2015 г.

Сега е моментът инвеститорите да се възползват, вземайки под внимание резките движения и спекулативните нагласи, смята Никола Илчев от ЕЛАНА Трейдинг

14:05 | 21.12.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Обезценяването на рублата достигна такива темпове, че макар и за кратко руската валута дори падна спрямо зимбабвийския долар. Това постижение е сериозна причина за притеснения, но и една възможност за инвестиции. Засега преобладава паниката и спекулациите, с които може да се обяснят неистовите движения на валутата и на фондовия пазар в Русия.

Основата на обезценката на рублата може да се търси в дългата серия санкции от страна на Запада след събитията в Крим и Украйна, изтичането на капитали, както и в силния спад на петрола, създаващ рискове за бюджета. Това обаче са само част от факторите и ако погледнем останалите валути на възникващите пазари, подобни разпродажби имаше почти навсякъде – Турция, Индия, Бразилия, а Аржентина на практика обяви фалит. Глобалната икономика се забави, като Европа и Китай са основните разочарования. На този фон плащанията по външни задължения, каквото Роснефт трябва да направи до дни, е поводът за ускоряването на продажбите на рублата.

През тази седмица Руската централна банка повиши основния лихвен процент до 17%. С този ход трябва да се ограничат възможностите за взимане на рубли на заем, които да се използват в последствие за покупки на чуждестранна валута. В същото време банката осигурява ликвидни средства. Ефектите от политиката може и да успеят да успокоят валутния пазар, но няма да е учудващо, ако се въведат и някакви ограничения върху капиталовите потоци. Резултатът от валутните колебания и мерките за стабилизиране няма как да са добри – икономиката ще влезе в сериозна криза.

В тази връзка централната банка на страната ще се опита да проведе парична политика на таргетиране на инфлацията (по подобие на Фед и ЕЦБ) и плаващ валутен курс на рублата през следващите години, която ще позволи на финансовата институция да се съсредоточи върху управлението на лихвените нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:11 | 13.09.22 г.
fallback