fallback

Загубите за еврото се увеличават преди утрешната среща на ЕЦБ

От слабото представяне на еврото се възползва щатският долар, които в началото на седмицата се изкачи до 11-годишен връх

12:55 | 04.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Еврото търпи сериозни загуби от началото на европейската сесия, достигайки до 6-седмично дъно спрямо долара. Единната валута е поставена под натиск от очакванията за предстоящото стартиране на програмата за количествени улеснения от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ). Месечната среща на институцията ще се състои в четвъртък, а очакванията са, че банкерите ще внесат повече яснота около начина, по който ще прилагат улесненията в икономиката.

От слабото представяне на еврото се възползва щатският долар, които в началото на седмицата се изкачи до 11-годишен връх спрямо кошница от основни валути. Специалистите са на мнение, че допълнителното поскъпване на долара спрямо еврото ще зависи в по-голяма степен от важните макроикономически новини от САЩ, които предстоят в края на седмицата, отколкото от срещата на ЕЦБ.

В четвъртък ще се проведе важната месечна среща на Европейската централна банка. Тъй като на последните си събрания от институцията обявиха програма за количествени улеснения, както и срока, в който тя ще действа, очакванията са, че на утрешната среща няма да станем свидетели на изненадващи решения. Анализаторите са на мнение, че с политиката си ЕЦБ вече е насочила курса на движение на еврото и коментарите на институцията, както и макроикономическите данни от региона, няма да се отразят върху представянето на единната валута.

Основната макроикономическа новина, която се очаква да предизвика движения на пазара, е свързана с месечния доклад за заетостта в САЩ, който ще бъде публикуван в петък. В случай, че реално изнесените стойности надвишат прогнозите на анализаторите, вероятно ще станем свидетели на поскъпване на долара, тъй като силните данни при заетостта увеличават натиска върху Фед за повдигане на лихвените равнища отвъд Океана.

Едно евро се разменя срещу 1,1130 долара, след като по-рано днес достигна 6-седмично дъно при 1,1113.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Еврото губи позиции спрямо долара за пети пореден ден. Опитите за поскъпване на единната валута бяха ограничени в подножието на съпротивата при 1,1250. Невъзможността на еврото да спечели позиции даде нова подкрепа за долара. Цената се насочи към тест на дъната от 26 януари при 1,1095, а в случай, че това ниво бъде преминато успешно, можем да очакваме достигане до следващото ниво на съпротива около 1,0750.

Силата на низходящия тренд, започнал през май 2014 г., създава предпоставки пред долара за достигане до паритет спрямо еврото.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
fallback