IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поевтиня спрямо йената до най-ниската си стойност от ноември 2014 г.

Разпродажбите на фондовите пазари заедно с настанилата се предпазливост подкрепиха считаната за убежище валута

11:08 | 09.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар поевтиня спрямо японската йена до най-ниската си стойност от ноември 2014 година. Разпродажбите по фондовите пазари заедно с настанилата се предпазливост подкрепиха считаната за убежище валута. Валутната двойка се свлече до ниво 114.20 след червената сесия за основните индекси от двете страни на Океана. Германският DAX се срина до най-ниското си ниво от октомври 2014 г., приключвайки вчерашната търговия със загуба от цели 3.3% при 8 979.36 пункта. Опасенията за стабилността за икономиката както на еврозоната, така и в глобален мащаб доведоха до масирани разпродажби на Стария континент.

След срива на европейските индекси очакванията, че президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги ще пристъпи към увеличаване на програмата за количествени улеснения през март се засилиха значително. Увеличаващите се притеснения на инвеститорите, породени от нестабилната икономическа обстановка, станаха предпоставка да се заговори за създаването на независима банкова институция, която да се управлява от независим фискален съвет, имащ за цел връщането на икономическия растеж и доверие в еврозоната. За това евентуално ще се заговори подробно на следващата среща на ЕЦБ през март, където ще се очакват решителни действия от страна на централните банкери.

Негативните настроения се пренесоха и в САЩ, където основните индекси DJIA и S&P 500 загубиха респективно 1.10% и 1.42% от стойността си. Повечето азиатски пазари са затворени заради почивните дни около Лунната нова година, което също оказа своето негативно влияние върху представянето на измерителите. Търговията там ще бъде подновена в сряда, докато Китай ще започне първата си сесия след празниците едва другата седмица. Инвеститорите ще се фокусират именно в сряда върху изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, на което се очаква да се дадат повече сведения относно лихвените нива в страната и състоянието на щатската икономика. Изказването на Йелън вероятно ще бъде повлияно от текущите негативни настроения на пазара, което би могло да има силен ефект върху щатската валута. Зелените пари са под натиск, заради занижените очаквания относно затягането на монетарната политика в икономика номер едно, както и поради ориентирането на инвеститорите в активи убежища като йената и златото.

Благородният метал задмина вчера границата при 1 200 долара за тройунция, достигайки върховите нива от юни 2015 г. Намаляването на апетита на инвеститорите към по-рисковите активи подкрепя златото, като поскъпването на метала би могло да продължи, ако опасенията за стабилността на световната икономика се задържат. Опасенията от пренасищане от петрол със сигурност се задържат, тъй като „черното злато“ записа отново поевтиняване през вчерашния ден. Единствената подкрепа за суровината бе по-слабият долар, иначе рекордните добиви продължават да завличат цената надолу. Американският лек суров петрол се свлече до 29.69 долара за барел, като натискът върху цената едва ли скоро ще отшуми, имайки предвид и че очакванията за запасите в САЩ отново сочат повишения.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

След тест на подкрепата около 1.1063 двойката поскъпна както очаквахме. По този начин се потвърди и коментарът ни от 5 февруари, който беше следният: „През днешната сесия може да станем свидетели на корекция на възходящото движение. Налице са предпоставки за допълнително обезценяване на долара и ако данните за заетостта в САЩ излязат с голяма разлика в отрицателна посока, това ще доведе до допълнителен натиск. Пробив на съпротивата по Фибоначи на дневна графика, е съвсем реалистично очакване, но за съжаление директното ускорение на цената няма да ни позволи да направим покупки, ако вече не сме го направили. По-разумното участи на пазара ще бъде след евентуална корекция до психологическата подкрепа около 1.1063.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още