IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар продължава ралито си

Валутата, която поевтиня най-много спрямо долара през вчерашния ден, беше японската йена

11:55 | 15.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар поскъпна до 11-месечен връх спрямо кошницата от 6 основни валути на фона на започналите разпродажби на облигационния пазар, вследствие на очакванията, че икономическата политика, която ще поведе Тръмп ще бъде съпроводена от рязко повишение на инфлацията. Валутата, която поевтиня най-много спрямо долара през вчерашния ден, беше японската йена. Йената записа спад с 1.66%, като двойката USD/JPY се търгуваше на ниво от 108.20 йени за долар. Предизборните обещания на Доналд Тръмп, че ще инвестира 1 трлн. долара в инфраструктура и че ще намали данъците, карат инвеститорите да вярват, че това би трябвало да доведе до ускоряване на икономическия растеж на САЩ, но и до по-солиден инфлационен натиск. Това би накарало Фед да прибегне към повишение на лихвените равнища и съответно до поскъпване на щатския долар. Шансът за повишаване на лихвените равнища по федералните фондове от страна на Фед се повиши до 84%, като анализаторите предполагат, че ще има още две повишения през 2017 г.

Еврото бе другата най-губеща валута спрямо зелените пари, като пазарните участници смятат, че е все по-вероятно да видим паритет при двойката. Европейската валута достигна до 10-месечно дъно спрямо долара. Днес двойката EUR/USD записа леко повишение до 1.0770, след като вчера достигна ниво от 1.0708.

Златото се търгува в тесни граници в началото на тази седмица между 1 210.00 – 1 225.00 долара за тройунция, след като очакванията за повишение на лихвените равнища в САЩ се увеличиха значително след избирането на Тръмп за президент на страната. Очаква се ценният метал да продължи да бъде под натиск вследствие на продължаващите добри икономически данни от САЩ. Това кара пазарните участници да се пренасочват към по-рискови инструменти. Петролът също продължи с лошото си представяне в началото и на тази седмица, като сортът Брент се търгува на 3-месечно дъно. Саудитска Арабия призова за колективно намаляване на производството на срещата в края на месеца във Виена.

Европейските борсови индекси приключиха първият ден от седмицата с понижения. Германският DAX30 слезе до 10 705.55 пункта като това се случи, след като най-големият енергиен концерн в страната RWE заяви, че печалбата му за първите 9 месеца на годината е спаднала с 13%. Вследствие на това акциите на компанията спаднаха с 3.2%. Индексите зад Океана приключиха на червена територия, като широкия S&P500 записа лек спад до 2 164.00 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

На 21 октомври след безцветното изявление на Драги, посочихме като средносрочна перспектива възможността за понижение на двойката до диагоналната подкрепа. Възходящата корекция, която бе задълбочена покрай изборите, не успя да докосне тавана на широката консолидация. В момента цената се движи в близост до нашите предвиждания. Важно е да знаем, че понижението отново се дължи почти изцяло на поскъпващия долар. Единната валута продължава да се колебае и да е в неутрално положение спрямо кошницата от валути. Изявлението на Йелан в четвъртък ще бъде от голяма важност за инвеститорите и всякакви колебливи изказвания или намеци за отлагане на покачването на основния лихвен процент вероятно ще окажат сериозна подкрепа на еврото.

AUD/USD

Моментният низходящ импулс изглежда напълно изчерпан, но потенциалът за следващ натиск остава стабилен. Както вече знаем Новозеландската централна банка намали лихвата за пореден път и заяви, че скъпата местна валута създава проблеми на икономиката и инфлацията. Ако централните банкери не променят вижданията си, поскъпването на NZD изглежда сравнително лимитирано, поради това продажбите остават като добра възможност за извличане на печалби.

BUND

Облигацията достигна диагоналната подкрепа, началото ѝ е дъното от септември 2013 г. Това е трендлинията на 3-годишен тренд, който представлява подкрепа от сериозна величина. Въпросът е, ще успее ли тя да удържи корективното поевтиняване на инструмента или мечките все още са твърде силни и техните отрицателни настроения ще задълбочат корекцията. Независимо от всичко BUND остава с добри възможности и добра цена за търсене на нови дълги позиции. За момента само наблюдаваме ситуацията и търсим подходящ момент за покупки, първоначално с малки обеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още