fallback

Бил Грос: Количествените облекчения ще продължават да доминират на пазарите

И макар че метадоновият навик е далеч по-добър от хероиновото решение, той ще продължава да създава нездраво капиталистическо равновесие, коментира милиардерът

08:18 | 07.02.17 г. 1

Инвеститорите по света трябва да очакват покупките на активи от страна на централните банки да продължават да доминират пазара, а лихвените проценти – да бъдат държани изкуствено на ниски нива. Това заявява инвеститорът в облигации и милиардер Бил Грос, цитиран от Bloomberg.

“Засега инвеститорите трябва действително да приемат този финансов метадон под формата на количествени облекчения”, пише Грос в своите месечни прогнози, публикувани в понеделник.

„Количествените облекчения ще продължат, дори и дозата да бъде намалена през идните години. И макар че метадоновият навик е далеч по-добър от хероиновото решение, той ще продължава да създава нездраво капиталистическо равновесие, с което един ден ще трябва да се съобразим“, посочва Грос.

По думите му доходностите по 10-годишните американски облигации вероятно ще растат постепенно, но ще останат на изкуствено ниско ниво заради „любезността на политиките за облекчения на чуждестранните централни банки“.

72-годишният Грос управлява 1,77 млрд. долара чрез своя фонд Janus Global Unconstrained Bond Fund, осигурил възвръщаемост от 5,3% през 2016 г., което е по-добро представяне от останалите 55 фонда, които Bloomberg следи. Откакто Грос застана начело на фонда през октомври 2014 г., той отчита ръст от 4,8%.

Според инвеститора доходността по 10-годишните американски държавни облигации над 2,6% е сигнал за мечи нагласи на дълговите пазари, тъй като нарастващата доходност понижава стойността на по-старите дългове. Според данни на Bloomberg доходността по 10-годишните ценни книжа се очаква да се повиши над 2,6% през второто тримесечие.

„Бих заложил на това, че без количествени облекчения от страна на Европейската централна банка и Японската централна банка доходността по 10-годишните американски държавни облигации бързо би нараснала до 3,5% и че американската икономика ще потъне в рецесия“, пише още Грос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
fallback