IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадският долар поскъпна рязко спрямо щатския долар във вторник

Управителят на централна банка на Канада Стивън Полоз заяви, че намаляването на лихвените равнища през 2015 г. е свършило своята работа

12:01 | 14.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Канадският долар поскъпна рязко спрямо долара във вторник след бичите коментари на управителя на централна банка на Канада Стивън Полоз. Той коментира, че намаляването на лихвените равнища през 2015 г. е свършило своята работа, сигнализирайки, че централната банка може да увеличи основния лихвен процент по-рано, отколкото се смяташе. Заместник-председателят Каролин Уилкинс заяви в понеделник, че ръста от първото тримесечие в Канада е бил впечатляващ и това означава, че икономическия растеж се увеличава, което може да накара банката на Канада да обмисли варианта за промяна на текущото ниско ниво на лихвения процент. Доларът поевтиня до нивото от 1.3211 канадски долара за американски долар, което е едно от най-големите движения през изминалата година. От друга страна, щатската валута записа спад от 0.13% спрямо кошница валути преди юнската среща на Фед, като единната валута се търгуваше малко над 1.12 долара за евро. Вниманието на инвеститорите днес ще бъде върху изявлението на Фед след срещата, свързано с оценката на икономиката и възгледите за инфлацията. Ерик Вилория, стратег във Wells Fargo, коментира, че тъй като пазарът очаква Фед да повиши лихвените равнища, форекс пазарът ще реагира предимно на сигнали, свързани с бъдещата парична политика. Инвеститорите също така ще се оглеждат за нови детайли около плановете на централната банка на САЩ за намаляване на баланса си.

Цените на петрола се понижиха през вчерашния ден по време на волатилна търговска сесия, след като Саудитска Арабия обяви, че ще ограничи износа си на петрол, но докладът на ОПЕК, сочещ увеличения в продукцията, засенчиха това изявление. Лекият суров петрол приключи сесията със спад от 11 цента на 45.93 долара за барел, а фючърсите на сорта петрол Brent се търгуваха около 48.65 долара за барел, което е спад от около 13 цента. Първоначално цените скочиха рязко по време на сутрешната търговска сесия до 46.54 долара за барел, когато се разбра, че Саудитска Арабия ще ограничи продукцията си с 300 000 барела за ден за Азия. Въпреки това, фючърсите бързо загубиха печалбите си, след като месечен доклад на ОПЕК показа ръст в петролния добив от 336 000 барела на ден до 32.14 милиона барела на ден, като най-голям принос за това имат Нигерия и Либия.

Златото се търгуваше със смесени резултати във вторник, тъй като повечето инвеститори решиха да стоят настрани преди срещата на Федералния Резерв, която трябва да даде повече знаци за паричната политика на централната банка. По-бавно темпо на увеличаване на лихвените равнища от очакваното би натежало върху долара, правейки златото по-евтино за чуждестранните инвеститори извън САЩ. Спот златото поскъпна с 0.21% до 1267.31 долара за тройунция, като преди това достигна дъно от 1261.30 долара за тройунция, което е най-ниското ниво от 2 юни насам.

Американските пазари приключиха търговската сесия във вторник с положителни резултати, след като технологичните акции успяха да се възстановят от най-големия им 2-дневен спад от декември насам. Най-големият американски индекс Dow Jones Industrial Average записа ръст от 90 пункта до 21328.47 пункта, достигайки нов интрадневен рекорд, като най-голям принос за това имаха компаниите 3M и Goldman Sachs. Вторият по големина индекс S&P500 отчете ръст в стойността от 0.5% до 2440.35 пункта, като водещи бяха информационните технологии и материалите. Акциите на Apple, Alphabet и Tesla поскъпнаха, изтласквайки технологичния Nasdaq с 0.7% нагоре. Джон Трейнор от People’s United Bank заяви, че не желае да натежи драматично върху технологичния сектор, но все още иска да участва в него, тъй като може да се наблюдава ръст в топ компании от този сегмент. Технологичните акции се справят повече от очакваното тази година, като например информационно-технологичният сектор на S&P се е покачил с цели 17.6%. За сравнение здравеопазването, което е вторият най-добре справящ се сектор, е отчело ръст от 12.1%.

Борсите в Европа затвориха на зелена територия през вчерашния ден, след като инвеститорите се успокоиха от настоящото политическо развитие във Великобритания и се позиционираха преди предстоящата среща на Фед. Технологичните акции в Европа бяха едни от най-добре представилите се сектори вчера, записвайки ръст от 1.15%. Този ръст бе повлиян от скока на Dialog Semiconductor, който въпреки че се търгуваше на дъното в понеделник, отчете ръст в акциите си от 4.7%. Към технологичния сектор на върха се присъединиха и финансовите услуги, чиито акции поскъпнаха с почти 1.5%. Един от основните европейски индекси DAX30 нарасна със 130 пункта до 12764.98, докато стойността на английския индекс FTSE 100 спадна с 0.15% или 11.43 пункта до 7500.44 пункта.

Погледът на пазарните участници днес ще бъде насочен към срещата на Фед в 21:00 часа, както и дали основният лихвен процент в САЩ ще бъде увеличен или не. На тази среща ще се разбере решението им за лихвените равнища и други политически мерки, като заедно с това ще получим и коментар върху икономическите условия, които са повлияли върху това решение. Преобладаващите очаквания са лихвеният процент да бъде повишен с 0.25 базисни точки до 1.25%, като това от своя страна има висока вероятност да предизвика висока волатилност при валутните двойки, включващи в себе си американския долар. По-рано в 15:30 часа ще бъдат обявени данни за инфлацията и продажбите на дребно в САЩ, като се очаква стойностите да бъдат сравнително непроменени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

CAD/JPY

На 1 юни публикувахме следния коментар:

„За втори път биковете не успяват да преодолеят съпротивата, отбелязана на графиката. Изглежда, че двойката навлиза в широк страничен диапазон. За момента можем да се възползваме от покупки около дъното на канала, тъй като канадеца има потенциал за моментно покачване спрямо кошницата от валути.“

След тест на подкрепата около дъното на канала двойката поскъпна според очакванията ни. Покачването ни донесе около 200 пипса.

EUR/NZD

На 15 май писахме, че двойката е по-вероятно да поевтинее, тъй като силите на купувачите бяха изчерпани: „Към момента считаме възходящия импулс за изчерпан и постепенно продавачите ще натежат повече.“ EUR/NZD поевтиня до предходния локален максимум, където цената ще намери първата структурна подкрепа.

NZD/USD

Новозеландската валута е прекупена спрямо кошницата, очакваме корекция на NZD. Имаме важни събития за щатския долар. Първо, данни за инфлацията, второ, решението за лихвения процент. Около 87% от инвеститорите очакват ново покачване на лихвите, но ако CPI отново бъде по-слаб от очакваното, е много вероятно това да повлияе на решението или това покачване на лихвата да бъде последно за тази година. Ако събитията са в полза на щатската валута ще продаваме двойката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още