fallback

Ifo: Германският излишък по текущата сметка ще остане най-голям в света

Берлин отново ще наруши препоръчания от Европейската комисия горен праг от 6 процента тази година

21:56 | 07.09.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският излишък по текущата сметка се очаква да остане най-големият в света тази година въпреки общия спад, който се дължи на по-високите разходи за внос на петрол и природен газ, съобщи днес Мюнхенският икономически институт Ифо (Ifo), цитиран от Ройтерс и БТА.

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия от години призовават Берлин да повиши вътрешното търсене и вноса, за да намали световните икономически дисбаланси и насърчи световния растеж, включително в еврозоната. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също критикува Германия, че прави твърде малко за намаляване на търговския си излишък със САЩ, обвинявайки Берлин в "много лоша" търговска политика.

Германския канцлер Ангела Меркел отговори, че икономическата и финансова политика на Берлин вече е превърнала частното потребление и държавните разходи в основен двигател на растежа на най-голямата европейска икономика.

По оценка на Ifo германският излишък по текущата сметка, който измерва потока на стоки, услуги и инвестиции - ще остане най-големият в света през 2017 година на равнище 285 милиарда долара, следван от Китай с излишък от 190 милиарда долара и Япония - 170 милиарда долара.

Цялостният излишък на Германия се дължи главно на търговските потоци, посочва Ифо в анализа си, допълвайки, че по-силното търсене от други страни от ЕС и от САЩ е увеличило износа през първото полугодие.

Очаква се германският излишък по текущата сметка да се свие до 7,9 процента от БВП през 2017 година спрямо 8,3 процента през предходната година.

Това се дължи главно на цените на енергоносителите, отбелязва Ifo.

По-високите цени на петрола и газа повишават германския внос, което намалява търговския излишък. Въпреки това обаче оценката на Ifo означава, че Берлин отново ще наруши препоръчания от Европейската комисия горен праг от 6 процента тази година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 13.09.22 г.
fallback