fallback

Гуверньорът на датската централна банка: Биткойнът е смъртоносен

Това не е регулиран пазар, не е в отговорностите на властите, казва Ларс Роде

18:31 | 18.12.17 г. 16
Автор - снимка
Създател

Почти всички централни банки и органи за защита на потребителите вече предупредиха инвеститорите за опасностите, свързани с еуфорията около биткойна и цифровите валути, но нито един досега не се е изказвал толкова драстично, колкото гуверньорът на датската централна банка Ларс Роде.

„Не посягайте натам! Биткойнът е смъртоносен“, заяви Роде пред местния радио канал DR, цитиран от Ройтерс. Ако някой обаче реши да игнорира това предупреждение, действа на свой риск, поясни Роде. „Това не е регулиран пазар. Не е в отговорностите на властите. Всеки сам си носи отговорността“, каза още той. 

По думите му инвеститорите нямат право да се оплакват, ако инвестициите им не протекат спрямо плановете им. „Гледам на биткойна като на манията с лалетата – като на излязъл извън контрол балон“, пояснява той.

Междувременно предупреждения отправи и президентът на базирания в Германия институт Ifo Клеменс Фюст. „Съветвам ви да сте внимателни“, цитира го в понеделник Neue Osnabrücker Zeitung. 

„Държавите и централните банки следва да се замислят спешно за регулация“, поясни той.

Фюст изброява редица проблеми на интернет валутите. „Трябва да се запитаме – какво се случва с трансакциите, осъществени с биткойни? Облагат ли се те с данъци, налице ли са нелегални трансакции?“, коментира той. Освен това следва внимателно да се проследи дали няма да произтекат рискове за финансовата стабилност, ако институциите започнат да инвестират в биткойни. 

Президентът на Ifo не счита за решен въпроса дали биткойнът ще се наложи дългосрочно, но „тази виртуална валута не трябва да се отписва“.

Един от мениджърите на швейцарската банка UBS Аксел Вебер, който е бивш гуверньор на Бундесбанк, счита дигиталните валути за малоценен актив. „За да се предпазят малките инвеститори, е крайно време да се намесят регулаторите“, казва той в интервю от уикенда за местния вестник NZZ am Sonntag. И дава за пример правителството в Южна Корея, където вече се правят конкретни планове за данъчно облагане.

Вебер обяснява ръста на цената само със силното търсене при ниско предлагане. Но по думите му това е грешка в конструкцията, защото „биткойнът не са пари“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
fallback