fallback

Яростта на криптокопачите

Драстичните спадове в курсовете на криптовалутите накараха редица миньори да изпочупят оборудването си

12:57 | 29.11.18 г. 11
Автор - снимка
Създател

Масово изселване се наблюдава през последните дни на криптоборсите. Биткойнът, който преди две седмици струваше 6000 долара, в момента се търгува под 4000 долара. Практически всички основни алтернативи като рипъл, етер или Биткойн кеш също преживяха, а вероятно и ще преживеят срив. Дори и считаният за защитен тетер, за който се счита, че е покрит 1 към 1 с американския долар и с гаранция на Bitmain, трябваше да преглътне сериозен спад.

Няма съмнение: и без това крехкият свят на дигиталните спекулативни обекти преживява следващия си голям колапс. Повечето участници считат като причина за срива тежкото разделяне на Биткойн кеш на 15 ноември. Самият Биткойн кеш бе отделен от биткойна през 2017 г.

Такива разделяния не са нови за криптосцената. Новото е, че общата активност на сцената - а не само виртуалната стойност на нейните активи - се свива.

Китайският всекидневник South China Morning Post съобщава, че в Китай, където се добива по-голямата част от криптопарите, редица малки миньори напускат пазара. В китайските медии се обрисуват складове, в които сървърите се прочистват. Специалните минни машини вече не могат да бъдат оперирани на печалба дори при почти безплатна електроенергия. 

Стабилната цена от близо 6000 долара в периода от август до средата на ноември се обяснява от някои с ниската производствена цена на съвременните технологии и присъщата сложност на изчислителната мощност, изисквана от кода на Bitcoin за увеличаване на дългосрочната стойност. Тезата: Под 6000 долара цената не може да падне, защото никой не би предложил повече нови биткойни.

Но реалността е различна. Новият срив ясно показва, че криптосистемата няма фундаментална логика. Икономистът от Ню Йорк Нуриел Рубини, който си спечели репутацията на пророк за провала на криптовалутите, счита, че истинската стойност на биткойните е под нулата – заради високата консумация на енергия без икономическа полза.

В този ред на мисли сегашният срив носи и положителни новини. Според материал на Bloomberg намалява т.нар. Hash-Rate, който измерва колко изчисления трябва да извършат миньорите в рамките на секунда, за да изсекат една монета. Не е задължително отделните миньори да бъдат заменени от други, които да могат да произвеждат дори по-евтино, а поне временно офертите всъщност спадат.

Резултатът: и търсенето на енергия също спада за първи път. „Bitcoin Energy Consumption Index" отчита понастоящем годишно потребление от 54 тераватчаса електроенергия само за биткойна - толкова, колкото и Бангладеш, страна с два пъти повече жители от Германия и вторият по големина текстилен производител в света. Но преди две седмици прогнозата беше за 73 тераватчаса. Намаляването на потреблението на енергия е индикация, че много миньори всъщност са решили да се оттеглят. 

Its fair value isnt actually 0; it's NEGATIVE if you impose an environment pollution tax for its toxic externalities. Other polluting goods are overpriced w/o the tax but they are ALL worth well positive with it as are valuable goods. Only crypto is worth NEGATIVE with right tax https://t.co/wWHZdhMIl8

— Nouriel Roubini (@Nouriel) 19 ноември 2018 г.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
fallback