fallback

Гордън Кер: Еврото е напът да изчезне

To най-вероятно е валутата с най-много недостатъци след аржентинската и венецуелската, смята основателят на Cobden Partners

08:39 | 18.10.19 г. 12

Ситуацията е ясна - вече се вижда краят на еврото. Той може да настъпи след 3 или 5 години например. По-добре ще е за всички, ако периодът е по-кратък. Това мнение изказа Гордън Кер, основател на Cobden Partners, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Еврото най-вероятно е валутата с най-много недостатъци след аржентинската и венецуелската“, смята Кер.

„Еврото никога не е било обект на единни правила. Те винаги са писани двустранно - първо правителствата не могат да бъдат финансирани от Европейската централна банка, но при определени условия могат... Създаването на еврото доведе до много бързо увеличаване на дълга в много страни. Без еврото Гърция никога нямаше да изпадне в кризата, в която изпадна“.

Според госта федерализацията е единственият способ, който може да спаси единната валута. „Няма много действия в тази насока обаче“, добави той.

„Голямата надежда за федерализация е във френския президент Еманюел Макрон, който се опитва да поднови Европейския проект. Това обаче значи много големи и резки усилия“.

По думите на Кер успех на идеите на Макрон е трудно постижим заради лидери като Матео Салвини в Италия и политици като Найджъл Фараж във Великобритания, който според множество проучвания може да спечели властта в Кралството.

„Всяка страна от ЕС има нужда от резервен план за своята валута“, смята още анализаторът.

Гостът коментира и желанието на България за присъединяване към еврозоната. Според него страната ни е много високо в класацията за добре контролирана банкова система въпреки проблемите, които има.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 115%; background: transparent none repeat scroll 0% 0%; }

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
fallback