IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика забавя ръста си до едва 4,9%

Редица негативни фактори спъват възстановяването – недостиг на ток, проблеми във веригите на доставки, проблемите в имотния сектор

07:53 | 18.10.21 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китайската икономика нарасна с 4,9% през третото тримесечие спрямо година по-рано, като се забави рязко спрямо темповете на растеж от 7,9% от предходното тримесечие, тъй като недостигът на електроенергия и проблемите във веригите на доставки увеличиха въздействието от усилията на Пекин да овладее сектора на недвижимите имоти и технологичния сектор.

Въпреки че много икономисти очакваха ръстът на Китай през годината да се понижи през втората половина на 2021 г., отчасти въз основа на статистическите сравнения с миналата година, мащабът на забавянето през третото тримесечие e по-рязък от очаквания. Анкетирани от The Wall Street Journal икономисти очакваха забавяне до под 5,1%.

По-бавният от очакваното ръст на брутния вътрешен продукт отразява редица фактори, включително решението на политиците да намалят стимулите, приети непосредствено след пандемията миналата година; репресиите срещу технологичните компании, частното образование и секторите на недвижимите имоти; енергийните затруднения, причинени отчасти от повишилите се цени на въглищата и по-агресивните енергийни цели; и прекъсванията във веригите на доставки, причинени от огнища на Covid-19, недостигът на чипове и затваряне на някои пристанища. 

Въпреки забавянето през третото тримесечие икономистите обикновено са уверени, че китайската икономика ще успее да постигне целта за годишен ръст на БВП от 6% или повече, която беше определена през март.

 

 

За първите девет месеца на годината китайският БВП се бе увеличил с 9,8% в сравнение с година по-рано, съобщи статистическото бюро.

 

Фу Линхуей, говорител на статистическото бюро, подчерта способността на икономиката да запази възстановяването си след пандемията през първите девет месеца на годината, дори и на фона на това, което той определи като „страната, която продължава своите структурни корекции“, имайки предвид настояването на властите за справяне с дълга и неравенството.

В потвърждение на нарастващите рискове за икономиката Фу каза, че „има нарастваща несигурност във външната среда, докато възстановяването на вътрешната икономика е нестабилно и небалансирано“. 

Сега, когато статистическите изкривявания от пандемията са до голяма степен в миналото, се очаква темпът на растеж на Китай да се върне около своята траектория преди коронавируса. Преди Китай да започне да усеща въздействието на пандемията в началото на миналата година икономиката му се разрастваше с темпове от 6,1% през 2019 г., което е най-бавният темп на растеж за цяла година от 1990 г.

Китай беше единствената голяма световна икономика, която се разрастваше по време на забавянето, предизвикано от пандемията през миналата година; икономиката ѝ се  увеличи с 2,3%. Докато повечето икономисти очакват растеж от 8% или повече за тази година, политиците в Пекин вместо това поставиха относително скромна целева стойност за ръст на БВП за цялата година от 6% или повече за 2021 г., което им дава повече пространство за справяне с дългогодишните проблеми в икономиката. Главният сред тях са шеметните нива на дълга, особено в сектора на недвижимите имоти. 

Въпросът сега е дали кампанията на Пекин за налагане на по-голяма дисциплина върху икономиката, както и нарастващите разходи за суровини и продължаващите изкривявания, свързани с коронавируса в световната икономика, ще коства повече от очакваното и ще принуди политиците да насочат отново вниманието си към растежа.

Въпреки рязкото забавяне през третото тримесечие досега политиците в Китай изглеждат относително спокойни за насрещните ветрове, пред които е изправена икономиката.

В петък служителите на централната банка на Китай предположиха, че няма да прибягнат до сравнително големи стимули за увеличаване на темповете на растеж през последното тримесечие на годината, например чрез заливане на финансовата система с ликвидност или намаляване на базовите лихвени проценти.

Те също така омаловажиха  рисковете от дълговата криза в Evergrande Group, най-задлъжнялата компания за имоти в страната, чиито проблеми разтърсиха пазарите и повдигнаха въпроси за цялостното икономическо и финансово състояние на Китай.

В отражение на притесненията около пазара на имоти в Китай, който традиционно бе ключов двигател на растежа на по-широката икономика, новото строителство, измерено чрез договорената подова площ, отчита спад с 4,5% през първите девет месеца на годината, като се увеличи от 3,2% спад, регистриран през периода януари-август, показват други официални данни, публикувани в понеделник.

Доказателствата, че налагането от Пекин на ограничаване на заемите на строителните компании накърнява настроенията на пазара и възпира строителите от стартиране на нови проекти, могат да се разчетат и в забавянето на растежа на инвестициите в недвижими имоти и продажбите на жилища по обем.

Европейските компании, опериращи в Китай, също страдат все повече от рационализирането на производството заради недостига на електроенергия и последвалото принудително спиране на бизнеси. Проблемите вероятно ще се задълбочат с предстоящия зимен отоплителен сезон и ще продължат „поне до март“, предупреди председателят на Търговската камара на ЕС в Китай Йорг Вутке, цитиран от Handelsblatt. „Ние участваме на маратон, а не на спринт“. Компаниите от ЕС се оплакаха от „хаотични условия“. Често те са информирани в кратки срокове, например от предишната вечер или дори час преди началото на нова смяна, че електричеството ще бъде изключено.

Анализаторите са обезпокоени и от кризата около тежко задлъжнялата китайска група за недвижими имоти Evergrande, която натежава над целия китайски финансов и имотен пазар. В допълнение през тази година правителството наложи по-строги правила и забрани за интернет компаниите и в много други индустрии, което също влоши бизнес климата.

Други икономически данни, представени в понеделник, бяха смесени. Индустриалното производство, мярка за активност в производствения сектор, се е увеличило с 3,1% през септември спрямо предходната година. През август ръстът все още беше 5,3 процента. Индустриалният сектор в Китай беше възпрепятстван от широко разпространените в цялата страна прекъсвания на електрозахранването, тъй като цените на въглищата се покачиха, а властите се опитаха да постигнат по-строги цели за емисиите на въглерод.

Инвестициите в дълготрайни активи също не достигнаха очакванията, като се увеличиха със 7,3% през първите три тримесечия на годината, съобщи статистическото бюро. Това е забавяне спрямо темповете на растеж от 8,9%, регистрирани през периода януари-август. Икономистите очакваха инвестициите да се увеличат със 7,9% за първите девет месеца на годината.

Продажбите на дребно, ключов показател за вътрешното потребление, нараснаха с 4,4%, след като през август се увеличиха с 2,5% на годишна база и надминаха ръста от 3,4%, очакван от икономистите.

Вътрешното потребление получи удар през лятото, след като новите вълни от нови коронавирусни варианти накараха властите да ограничат движението на хората в някои части на страната, което сви потребителското търсене и удари някои сектори, които разчитат на близък контакт с хората.

Основният параметър за безработицата в Китай, изследваната градска безработица, спадна до 4,9% през септември от 5,1% през август, което е 33-месечно дъно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Ами поне да се ваксинира както правят китайците и изобщо цивилизования свят включително и майка Русия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Неща,стно русоробче, има си статистика за тенекиени кратуни, като теб. БВП на САЩ е към 21 трлн, на ЕС без UK е към.17 и след това идва китай, при положение, че е 4 пъти повече население и от двете. Глупостите си ги запази за кръчмата за пенсионерите от БДЖ и бивши старшинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 3
АнтиФъшкист
преди 2 години
Туркулизецо виж сайта ЦРУ на гусударитити от ФАЩ да видиш на колку свитлинни гудини китайцити са напред. "Конкретно САЩ правят с 50% по-високо БВП от Китай,". Мноу щи са смеят. Пуней ясну чи прупаганда та им бачка, чи да има таквиз кат тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
БВП на глава в Китай е като нашето. Около 5 пъти по-ниско от развития свят . Конкретно САЩ правят с 50% по-високо БВП от Китай, при положение, че са 4 пъти по-малко хора. А на въпроса на трола петолъчник, къде са правени телевизора ми и телефона ми - може и част от тях да са правени в Китай, но на тях пише Сони и Айфон, а не Дзън-Мин. Просто големите ползват все още евтината работна ръка в Китай. (руcopoбите му казват тук на това колония)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
*** = г.а.щи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 5
АнтиФъшкист
преди 2 години
Ей туй едва, узначаа +10 лета напред от Запада. Ай чиститу. Телефонити и ТВитата да ни ви са сделани ф Германия или у ФАЩ. хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
с печатането на юаните беха до тук в ръстовете , сега требе да доказват че нещо стои зад тези цифри , пък то го нема ... с *** и чорапи да плетът вече не става ... кво стана с ауруса , нещо запецнА ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Винаги съм твърдял че китайската икономика не е нещо особено, освен с обема си. След 30 години двуцифров растеж на БВП той е почти като българският. Общата задлъжнялост е около 300% спрямо него, което си е повече от САЩ. През последните десетилетия в страната се извърши индустриална революция, което по същество си е процес на огражданяване на ceляните. Съотношението бе 80: 20 в полза на ceляците, в момента е 35 : 65. Страната се насочва към отреденото и място, една по-бедна Япония. Друго наистина не и е необходимо. А мaлoyмникa под мен се напъва да забогатее с постове срещу копейки, което няма как да се получи нещастнико!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Китайската икономика забавя ръста си до едва 4,9% >> Което за китайците е едва, то за политкоректните западняци с 10 счетоводни салта е УуааааааааУУУуу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още