IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата се насочва към най-големия дневен спад от март 2020 г. насам

Златото и петролът поскъпват силно след предупрежденията на Вашингтон за евентуална руска атака през следващата седмица

22:44 | 11.02.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската рубла потъва и се насочва към най-лошия си ден от близо две години, след като САЩ заявиха, че смятат, че Русия може да предизвика конфликт в Украйна още през следващата седмица.

Руската валута се обезценява с повече от 3% в петък до 77,34 рубли за щатски долар. Ако затвори на това ниво, това ще бъде най-големият дневен спад от началото на глобалните блокирания, след като коронавирусът беше обявен за пандемия през март 2020 г. 

Съединените американски щати смятат, че Русия може да предприеме офанзивни военни действия или да се опита да предизвика конфликт в Украйна още през следващата седмица, преди приключването на Зимните олимпийски игри в Пекин, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан. Конфликтът „може да започне по време на Олимпийските игри въпреки многото спекулации, че това може да се случи едва след [края на Зимните игри]“, заяви Съливан пред репортери в Белия дом в петък. „Това, което можем да кажем, е, че има надеждна перспектива руските военни действия да се случат още преди края на Олимпийските игри“.

„Нашето мнение е, че не вярваме, че той е взел някакво окончателно решение, или не знаем, че е взел някакво окончателно решение", добави Съливан, визирайки руския президент Владимир Путин.

По-рано днес борещата се с ускоряващата се инфлация руска централна банка повиши днес ключовата лихва до 9,5 на сто, както очакваха анализаторите на Ройтерс. Руската централна банка коригира прогнозата си за инфлацията в края на годината до 5-6 на сто, отказвайки се от по-ранните си надежди тя да се забави до 4-4,5 на сто. Руските активи останаха чувствителни към напрежението около Украйна и макар че рублата възстанови повечето от загубите си през този месец, то акциите в Москва отново са под натиск.   

Цената на златото се ускори нагоре в петък до близо двумесечен връх, тъй като опасенията за нарастващата инфлация и ескалиращото напрежение между Русия и Украйна повишиха търсенето на считания за сигурно убежище метал.

Спот златото поскъпна с 1,6% до 1855,17 долара за тройунция към 22:27 ч., което е най-високото му ниво от 19 ноември насам, и е напът да постигне седмичен ръст от 2,5%.

Фючърсите върху златото в САЩ се повишиха с 0,3% до 1 842,1 долара.

Петролът поскъпна за осма поредна седмица, тъй като напрежението между Украйна и Русия засили опасенията за ограничени световни доставки. Световният бенчмарк Брент поскъпна с 1,3% тази седмица, като в петък достигна 95 долара за барел, след което намали леко поскъпването. 

Потенциална руска инвазия в Украйна би могла не само да наруши доставките на суров петрол, но и да предизвика ответни санкции от страна на САЩ. Цените на петрола се повишиха през последните седмици поради спекулациите, че търсенето ще надхвърли предлагането, тъй като световната икономика се възстановява от пандемията.  

„Пазарът на петрол чакаше сериозен катализатор, който да оправдае преминаването над границата от 100 долара, а изглежда ситуацията в Украйна просто се обърна към по-лошо", казва Ед Моя, старши пазарен анализатор на Oanda за Северна и Южна Америка. „Ако движението на руските войски се потвърди през следващата седмица, очакванията за прекъсване на доставките на суров петрол могат да го изпратят с още 10% нагоре“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хаха, не ум трябвало война на руснаците, а?! Затова нападнаха Крим и Донбас и ги откъснаха, а сега се гласят пак да нападат?? Щото американците били виновни, нали?! Нивото на умствения багаж при копейнишкия слугинаж е отчайващо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
ZTHK
преди 2 години
Щом се изказва категорично, Байдън е подготвил офанзивата в Украйна. Американците единствено имат интерес от конфликта в Украйна, те са безумците, които разпалват военни конфликти и са майстори да разрушават направеното от цивилизациите - престъпници, на които е заложник целия свят. На руснаците не им трябва война на тяхна територия или в близост. Защо им е това. Защо му е война на Путин, защо му трябва рублата да се обеценява. Надявам се американците да си намерят майстора - в крайна сметка ако не друг, Бог да ги накаже за престъпленията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Абе императоре, при тази лихва от 9.5%, не е ли по-изгодно да си държиш парите в рубли на депозит, отколкото в акции на Газпром бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Потапяййй! Само да си помисли Мордор да нападне, на другия ден и без това жалката му икономика ще струва 0. Да ходят да се оплачат на жълтите ко.му.няги, а те ухилено ще извадят вазелина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още