IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабер: Правителствата се намесиха на пазара твърде много

Всяка правителствена интервенция носи със себе си нежелани, странични ефекти и затова е негативна, казва анализаторът

18:07 | 17.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фабер: Правителствата се намесиха на пазара твърде много

От началото на кризата правителствата се намесиха до такава степен на свободния пазар, че застрашават здравето на световната икономика, казва Марк Фабер, инвестиционен анализатор и автор на публикувания преди фалита на Lehman Brothers доклад „The Gloom, Boom&Doom“, който предрече крахът на финансовия пазар.

С идеята да не допуснат нова икономическа криза, днес лидерите на страните членки на Европейския съюз се срещат, за да обсъдят мерки за заздравяване на фискалната дисциплина, както и предложения за затягане на финансовите регулации.

Въпреки критиките за начина, по който се справи с финансовата криза, ако се съди по обсъжданото законодателство за регулиране на финансовата система, Федералният резерв в САЩ е на път да се превърне в най-могъщият финансов регулатор на планетата.

„Мисля, че правителствата са се превърнали в рак, метастазите от който се разпространяват в цялата финансова система“, казва Фабер, цитиран от CNBC.

„Мисля, че намесата на правителствата е най-големият проблем. Каквото и да докосне държавата, резултатът обикновено е по-лош, отколкото ако нещата се оставят на частния сектор“, казва той.

Пазарите обикновено дават сигнали, когато нещо тръгне да се обърква, но ако правителствата се намесят - какъвто е случая със закупуването на дългови облигации от Европейската централна банка, Федералния резерв и Английската централна банка - това прикрива тези сигнали, казва Фабер.

„Всяка правителствена интервенция носи със себе си нежелани, странични ефекти и затова е негативна“, казва той. Когато имаме интервенция, „вероятно пазарът ще и се възпротиви и нещата ще експлодират“.

Правителствените пакети за стимулиране на икономиката създават волатилност на фондовите пазари, защото те изкривяват икономическите показатели, казва Фабер и предрича, че САЩ ще приемат още един пакет за стимулиране на икономиката.

Според привържениците на досегашните правителствени интервенции, без финансовата подкрепа от страна на държавите, световната икономика сега щеше да е в много по-лошо състояние, с много по-висока безработица и много повече фалирали компании. „Наясно съм с тези аргументи“, казва Фабер. „Всички кейнсианци ще кажат, сега щяхме да сме в депресия, но аз не съм сигурен, че това е вярно“.

Някои икономисти се опасяват от дефлация, но Фабер подчертава, че инфлацията в Великобритания е висока и че цените на храните се повишават с 20 процента в развиващите се страни. „Ако някой ми говори за значителна дефлация в Япония, защо не отиде и не се разходи за един ден в Токио? Това все още е най-скъпият град в света“, допълва той.

Индексите са във фаза на корекция и преди две седмици бяха много силно подценени, казва Фабер. Той не очаква спад до нивата от март 2009 г. в близко бъдеще.

Фабер повтаря своята прогноза, че нова криза може да се случи след пет до десет години, „когато цялата финансова система колабира“, поради това, че решаването на сегашните дългови проблеми просто е било отложено.

„Мисля, че Фед, ЕЦБ и останалите централни банки нямат друга опция и ще продължат да печатат пари и да купуват лоши кредити“, казва Фабер.

Европейските проблеми са по-големи от американските, защото американската икономика вероятно вече се е оттласнала от дъното, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още