fallback

Кой кредитира САЩ?*

Вижте актуализиран списък с държавите и организациите, които изкупуват държавния дълг на страната

09:28 | 04.11.10 г. 6
Автор - снимка
Създател

Американското правителство продължава да харчи безпрецедентни суми в борбата си с икономическата криза и опитите да съживи инвестициите и кредитния пазар. Единственият проблем при харченето на толкова пари е въпросът откъде точно ще бъдат събрани те.

Финансирането, необходимо на правителството, се осигурява чрез продажбата на държавни облигации с различен срок, като на практика всяка облигационна емисия се равнява на нов кредит.

Инвеститорите жадно поглъщат дълговете на САЩ, тъй като въпреки трусовете, които преживя икономиката на страната, американските правителствени облигации все още се приемат като еталон за безрискова инвестиция.

Към момента държавният дълг на САЩ възлиза на колосалните 13,72 трлн. долара, пише CNBC. Това е значително увеличение само в рамките на няколко месеца, тъй като в началото на юни държавният дълг на най-голямата икономика възлизаше на около 13 трлн. долара.

По-голямата част от този дълг се намира в частния сектор и е собственост на частни компании и лица. Около 40 на сто от него обаче е в ръцете на държавни институции, държавни инвестиционни фондове и централни банки. Интересен момент от данните, които са официално публикувани от Федералния резерв, е това, че по-голямата част от дълга на американското правителство стои в САЩ и е купен от американски инвеститори и институции

Кои са най-големите кредитори на американското правителство може да видите тук.

*Данните са актуални към края на октомври  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
fallback