fallback

Кои са най-задлъжнелите страни в света?

Интересен факт е, че водещите страни от еврозоната са сред лидерите по външен дълг спрямо брутен вътрешен продукт

13:08 | 29.11.10 г. 22
Автор - снимка
Създател

По време на финансовата криза много икономики потърсиха финансова подкрепа от своите правителства, както и от чужди кредитори, което в повечето случаи означаваше нарастване на държавния дълг.

Разходите, финансирани чрез нарастване на дефицита, правителственият дълг и частните заеми са нормална практика в западните страни, но отчасти заради финансовата криза някои страни са значително по-задлъжнели от други.

Външният дълг измерва чуждестранните задължения на дадена държава – главниците и лихвите, които в крайна сметка страната трябва да изплати. В него се включват не само правителственият дълг, но също така и чуждите дългове на частния сектор и физическите лица.

Каква е задлъжнялостта на САЩ спрямо тази на други страни? Полезно е сравнението на брутния външен дълг на дадена държава с нейния БВП – това, което тя произвежда. Това съотношение показва възможността на страната да изплаща задълженията си.

Настоящият доклад разглежда съотношението брутен външен дълг / БВП на най-големите 75 икономики в света, според данни на Световната банка, като са изброени първите двадесет от тях. Използвани са оценки на брутния вътрешен продукт на страните за 2009 година, актуални към края на третото тримесечие на 2010 година и цитирани от CNBC.

Интересен факт е, че повечето страни, които водят в класацията, членуват в еврозоната, като дори всички от създателите на пространството с единна европейска валута са част от нея. Като най-задлъжнялата страна в света пък се определя Ирландия, където съотношението външен дълг/брутен вътрешен продукт надхвърля 1 300%.

От излизането на доклада през 2009 дълговата ситуация в много страни започна да влияе съществено на финансовите пазари. В доста европейски държави високата задлъжнялост накара международни организации и инвеститори в облигации да окажат натиск върху правителствата за съкращаване на държавния дълг.

И така, кои са най-задлъжнелите страни в света? Вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
fallback