IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Предупреждение за САЩ и за глобалната икономика

САЩ рискуват и да изгубят централното си място в глобалната валутна система, казва изпълнителният директор на PIMCO

12:07 | 19.04.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: Предупреждение за САЩ и за глобалната икономика

Standard&Poor's потвърди ААА рейтинга на САЩ, но, което е по-важно, понижи перспективата пред щатския правителствен дълг на негативна. Опасенията на агенцията са за начина, по който Вашингтон смята да се справи с „огромния бюджетен дефицит и повишаващите се дългови нива“. Оправдавайки тази драстична стъпка, рейтинговата агенция отбелязва, че съществува „реален риск“ до 2013 г. щатските законодатели да не успеят да постигнат споразумение за разрешаването на средносрочните и дългосрочните бюджетни проблеми, казва изпълнителният директор на PIMCO Мохамед Ел-Ериан в коментар за Financial Times.

Това предупреждение е направено съвсем навреме, за да ни припомни значимостта на фискалните проблеми във Вашингтон за страната и за целия свят.

Неспособността да бъде договорена изпълнима средносрочна реформа ще повиши цената на кредитирането във всички сегменти на американското общество и ще подкопае инвестициите, заетостта и растежа. Подобно развитие би охладило чуждестранния апетит към американските активи и разбира се, би отслабило долара.

САЩ рискуват и да изгубят централното си място в глобалната валутна система.

Светът разчита на Америка за цяла палитра от „глобални публични продукти“ - сред които се открояват световната валута за резерв, най-ликвидният облигационен пазар в света и „безрисковият“ стандарт. Тъй като няма друга страна, която да е способна и да иска да поеме тази роля, резултатът ще бъде понижаване на ефективността в глобален мащаб и по-висок риск от икономическа и финансова фрагментация.

Предупреждението на S&P трябва ясно да бъде чуто във Вашингтон. Да се надяваме, че ще послужи като катализатор за по-бързото приемане на изпълним средносрочен фискален план.

Предупреждението е и напомняне за рисковете, пред които е изправена световната икономика, както и за цялостното влошаване на кредитната обстановка в няколко развити икономики.

Дойде моментът САЩ (както и някои други развити икономики) да поемат контрола над фискалната си съдба и това трябва да бъде направено както заради американското общество, така и за доброто на глобалната икономика като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kosuma
преди 13 години
Пич, това не е само математика.Според мен става въпрос по-скоро за психология. Излишно е да коментирам откъде идват "парите" и кой най-добре разбира как работи капитализма ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 13 години
Тъй като няма друга страна, която да е способна и да иска да поеме тази роля, резултатът ще бъде понижаване на ефективността в глобален мащаб и по-висок риск от икономическа и финансова фрагментация.---------------------------На мен пък ми се струва, че точно фрагментацията ще повиши ефективността. Защото сегашната финансова система е всичко друго, но не и ефективна. Нито тя сама по себе си, нито механизмите, които създава и поддържа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още