fallback

"Черният лебед" прогнозира 40% корекция на S&P 500

Съществува 20% шанс през следващите три години S&P 500 да изгуби над 40%, се казва в изследване на Universa Investments

13:37 | 17.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Индексът Standard & Poor's 500 може да претърпи корекция от над 40% през следващите три години, се казва в доклад на Universa Investments - инвестиционен фонд, известен като "Черния лебед" заради връзката си с Насим Талеб. Талеб е автор на бестселъра „Черният лебед“, описващ теорията за случайните събития, които могат да доведат до неочакван пазарен срив.

Според Universa, която помага на клиентите си да се защитят от най-лошите пазарни сценарии чрез опции и други застраховки, при сегашните си нива в контекста на 110-годишната история на фондовия пазар индексите са обречени на дълбок спад, пише CNBC.

„При сегашните ценови нива съществува 20% шанс за над 40% корекция на S&P 500 през следващите няколко години“, се казва в прогнозата на Universa, изготвена от изпълнителния директор на фонда Марк Шпицнагел.

Изследването е базирано на представянето на S&P 500 за последното столетие (за периода преди създаването на индекса, Шпицнагел използва сравнима кошница от активи, предложена от професора по икономика Робърт Шилер от университета в Йейл). Прилагайки метричния показател, известен като „Q - съотношение“ – пазарната оценка на дадена компания, разделена на активите й -  Шпицнагел установява, че при настоящото си ниво акциите на компаниите от S&P 500 вероятно ще претърпят сериозен спад.

Критиците могат да спорят, че подобно заключение е изгодно за базираната в Санта Моника Калифорния Universa, която управлява активи за около 6 млрд. долара, тъй като фондът използва част от активите на клиентите си, за да ги застрахова срещу потенциални загуби.

Шпицнагел обаче подчертава, че изследването е обективно и че няма непосредствено да повлияе на цените на опциите.

От началото на годината  S&P 500 се е повишил с около 1%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 14.09.22 г.
fallback