fallback

Кога ще избухне пенсионната бомба в Европа

Към 2060 г. 14% от БВП на ЕС ще се изхарчва за изплащане на пенсии, изчисляват експерти

23:07 | 11.01.12 г. 11

Още преди дълговата криза да обхване еврозоната мнозина се опасяваха от пенсионната бомба, която цъка в Европа.

Изчисления на Изследователския център за поколенията във Фрайбург, Германия, показват, че през 2009 г. прогнозните пенсионни задължения на 19 държави-членки на Европейския съюз (ЕС) към тяхното съществуващо население са възлизали на почти 30 трлн. евро. Данни на Европейската централна банка (ЕЦБ) показват, че числото е почти пет пъти над общия брутен дълг на тези страни, пише Bloomberg.

Експертите са изчислили още, че към 2060 г. 14% от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС ще се изхарчва за изплащане на пенсии.

Финансовите рискове за еврозоната се увеличават още повече с оглед на надвисналата опасност от рецесия и усилията за свиването на задлъжнялостта. Натиск оказват още спадащата раждаемост и очакваното повишение на продължителността на живота.

В момента властите в европейските страни разчитат на възстановяването на икономическия растеж, за да изпълнят обещанията, които са дали. Ако обаче икономиката продължи да буксува, пенсионните планове на европейските правителства вероятно ще станат абсолютно неизпълними.

Застаряващото население

Европа е регионът с най-висок дял на населението над 60 години в глобален мащаб. Очаква се до 2050 г. делът на възрастните хора да нарасне до 35% от общото население, докато през 2009 г. е бил 22%, според доклад на ООН.

За сравнение в световен план делът на възрастните от общото население ще се увеличи до 22% към 2050 г. от 11% през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:13 | 12.09.22 г.
fallback