IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC: Цената на петрола измества Гърция като основна заплаха за икономиката

Инвеститорите трябва да се застраховат с акции на енергийни компании и валути на страни производителки на петрол, съветва икономист

16:01 | 02.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
HSBC: Цената на петрола измества Гърция като основна заплаха за икономиката

Повишаващата се цена на петрола измести дълговата криза в Гърция като основна заплаха за глобалния икономически растеж и финансовите пазари, се казва в доклад на HSBC Holdings Plc., най-голямата европейска банка по пазарна капитализация, цитиран от Bloomberg.

„Докато проблемите около Гърция поне временно попаднаха извън светлините на прожекторите, инвеститорите бързо намериха нов източник на притеснения - нарастващата цена на петрола“, посочва главният икономист на HSBC Стивън Кинг.

„Ако тенденцията се запази, крехкото икономическо възстановяване в развития свят може бързо да дерайлира, а инфлацията на развиващите се пазари да се завърне “, допълва той.

Инвеститорите в рискови активи трябва „да се застраховат“ като купуват акции на енергийни компании, докато валутните инвеститори трябва да предпочетат валутите на страни производителки на петрол като Норвегия, Малайзия, Бразилия и Русия, казва още Кинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още