fallback

Десетте балона, които ще погубят капитализма на САЩ

Новият екстремен американски капитализъм в стил Айн Ранд е самоунищожителен, и катастрофата е само въпрос на време, пише Пол Фарел

08:10 | 04.07.12 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Някъде през лятото на 2005 година - 3 години преди колапса на Wall Street - икономисти предупредиха за „опасността от спукването на най-големия балон в историята“, пише Пол Б. Фарел, анализатор на MarketWatch, в коментар за изданието.

През 5-те години след спукването на „dot-com“ балона през 2000 г. цените на недвижимите имоти по света нараснаха с безпрецедентните 75%. Секторът на недвижимите имоти се превърна в новия dot-com.

През април 2007 г. Джеръми Гартмън, основател на GMO, повтори предупреждението, допълвайки, че това ще се окаже „първият наистина глобален балон с потенциал да засегне всички страни и всички активи по света“.

Към средата на 2007 г. Гартмън коментира, че „сме свидетели на много бавна влакова катастрофа“. През октомври същата година той вече предупреждаваше, че „влакът е на път да излезе от релсите с пълна скорост“. Година по-късно, съвсем по разписание, кредитният експрес на Wall Street наистина катастрофира.

Преди месеци в началото на 2012 г. Гартмън предупреди за ускоряването на „още по-голям влак“.

Ако се вгледаме става ясно, че „в капитализма няма етика или съзнание, а най-голямата слабост на системата се крие в абсолютната й неспособност да осъзнае факта, че ресурсите не са неизчерпаеми и че математически е невъзможно да се поддържа устойчиво висок растеж на реалното производство“.

Феноменът е придобил популярност като „Мита за самозахранващия се растеж“ - псевдонаучната обосновка на съвременния капитализъм.

Гартмън заключава, че пропуските на капитализма са толкова сериозни, че „въпреки че успява да реши много проблеми хиляди пъти по-добре в сравнение с други системи“, той търпи пълен крах в три ключови области. „За наше общо съжаление всеки един от тези проблеми има потенциала да разруши системата и живота ни“. 

Капитализмът е на път да се самоубие и да разруши света със себе си.

Фарел обръща внимание на 10 балона, които са недвусмислено предупреждение за опасността надвиснала над системата. Ето ги и тях:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
fallback