fallback

Американското разузнаване: Светът е на прага на безпрецедентни промени

Най-вероятният песимистичен сценарий до 2030 г. се характеризира с нарастване на риска от вътрешни конфликти и оттегляне на САЩ от глобалната сцена

15:58 | 11.12.12 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Експлозивно нарастване на неравенството, както между отделните страни, така и на национално ниво, ще доведе до социално напрежение и хаос. В същото време САЩ ще престанат да изпълняват ролята на глобален полицай. Това е най-негативният сценарий за следващите 15-20 години на американското разузнаване, публикуван в доклада "Global Trends 2030: Alternative Worlds" на National Intelligence Council.

Новите технологии, изчерпването на природните ресурси и рязкото нарастване на световното население ще променят глобалния баланс на силите и ще доведат до радикални политически и икономически промени с безпрецедентна за съвременната история скорост, се посочва в 160-страничния документ.

Анализаторите предупреждават за четири „мега тенденции“, които ще трансформират света в средносрочен план.

Това са залезът на САЩ като доминиращ глобален лидер, нарастващото влияние на средната класа, забавянето на икономическия растеж в страните със застаряващо население и недостигът на питейна вода, храна и енергийни суровини.

„Намираме се на критичен кръстопът в човешката история, който може да ни отведе до рязко контрастиращи сценарии за бъдещето“, коментира Кристофър Коуджъм, председател на National Intelligence Council (NIC).

Най-вероятният песимистичен сценарий до 2030 г. се характеризира с нарастване на риска от вътрешни конфликти в редица страни, отдръпването на САЩ от глобалната сцена и забавянето на процеса на глобализация.

Най-вероятният оптимистичен сценарий пък е за свят, в който Китай и САЩ си сътрудничат в редица сфери, което води до по-широка глобална интеграция.

Според друг позитивен сценарий новите технологии помагат на неправителствени организации и групи да поемат водеща роля при решаването на глобалните предизвикателства.

Докато развитието на технологиите, миграциите и войните са определяли промените в по-ранните епохи от историята, това което ще характеризира следващите 25 години е безпрецедентното ускоряване на глобалните процеси, катализирани от 7 „тектонични размествания“, казва Матю Бъроус от NIC.

Тези фактори са увеличаващата се тежест на средната класа, все по-широкият достъп до нови технологии (включително оръжия за масово унищожение), изместването на икономическата мощ към Азия, застаряването на населението, урбанизацията, нарастващото търсене на питейна вода и храна, както и постигането на енергийна независимост в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
fallback