IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще измести САЩ като най-голяма икономика в света през 2016 г.

Пекин трябва да се фокусира върху изграждането на по-големи и по-продуктивни градове, се посочва в доклад на ОИСР

14:00 | 22.03.13 г. 5
<p>
	Търговски център в Ухан, провинция Хубей. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Търговски център в Ухан, провинция Хубей. Снимка: Ройтерс

Китай е на прага на четвърто десетилетие на ускорено икономическо развитие и вероятно ще измести САЩ като най-голяма икономика в света още през 2016 г., ако брутният вътрешен продукт (БВП) на двете страни бъде приравнен към покупателната способност на населението, посочва се в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от Financial Times.

След като постигна 7,8% растеж през миналата година – най-бавната икономическа експанзия за последното десетилетие, китайската икономика се очаква да отчете ръст от 8,5% през тази година и 8,9% през следващата, прогнозира организацията.

Очакванията са, че през настоящото десетилетие средният годишен растеж в Китай ще е около 8%, при условие, че страната приложи серия икономически, финансови и регулаторни реформи. Много от тях са вече реализирани и в сила, подчертава се в доклада.

„Китайската икономика може да нарасне дори още повече. Китай има всички шансове да запази устойчив темп на растеж и е на път да повтори звездното представяне на Азиатските тигри от 80-те години“, пише още в документа.

ОИСР отбелязва, че растежът в Китай постепенно ще се забавя, докато страната настига развитите икономики. Прогнозата все пак надхвърля очакванията на Пекин за около 7% годишен ръст до 2015 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай, приравнен към покупателната способност на населението, ще се изравни с този на САЩ през 2016 г., се посочва още в доклада на организацията.

ОИСР отчита някои рискове за прогнозата си – слабостта на глобалната икономика, повишаващата се инфлация, все още нестабилната финансова система, неравенството в доходите и застаряващото население.

Организацията обаче изтъква, че Китай вече е предприел мерки, за да понижи зависимостта си от външното търсене, както и да ребалансира вътрешния си пазар. От 2011 г. насам вътрешното потребление се е превърнало в по-значим фактор за растежа от инвестициите.

Сред препоръчаните реформи ОИСР обръща специално внимание на усилията за урбанизиране на страната, подчертавайки, че правителството в Пекин трябва да се фокусира върху изграждането на по-големи и по-продуктивни градове.

Въпреки че китайските градове се разрастват бързо, градското население, възлизащо на 52,6%, все още е под нивата в развитите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Език /хеле пък, с толкова сложна писменост/ се учи дълго, та, дали не закъсняваме даже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
Нали се предвиждаше през 2025-2030 г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Има една такава поговорка, че понякога е по-добре по-рано, отколкото когато вече е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
bgMan
преди 11 години
Много е рано за такива твърдения.Когато наложат валутата и езикът си поне наполовина колкото английския и долара тогава може.Сега е рано.Само техният жилищен балон да каже пук и ще се чуят китайски ругатни чак през 10 галактики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
albobo76
преди 11 години
учете Мандарин, езикът на бъдещите ви бизнес партньори и работодатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още