IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карол: Има голям шанс SOFIX да спадне до 460 пункта

Само трайно поскъпване над нивата от 565 и 580 пункта ще върне предишния позитивен тренд на индекса, смятат от управляващото дружество

14:13 | 19.07.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Карол: Има голям шанс SOFIX да спадне до 460 пункта

SOFIX

Позитивната прогноза на анализаторите на Карол за водещият индекс на БФБ отпреди 6 месеца се оправда напълно като индексът направи силен ръст в началото на 2014 г. „Последва странична консолидация между 580 и 620, но през юни пазарът проби надолу и последва силен спад“, коментира Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт.

„Последвалото поскъпване се оказа рязко, но технически слабо и това съществено влоши перспективите пред пазара. Към момента техническата картина е по-скоро неутрална, но текущият натиск е надолу и шансовете са големи да видим спад до поне 460 пункта (540 понастоящем - бел. ред.)“, добавя той. Само трайно поскъпване над 565 и над 580 ще върне предишния позитивен тренд за SOFIX, смятат анализаторите.

Развиващите се пазари

Предстоят 1-2 години на изключително силно представяне на големите развиващи се пазари, е изводът на анализаторите на управляващото дружество на Карол в прогнозата им за представянето на регионалните пазари през второто шестмесечие на 2014 г. 

Развиващите се пазари поскъпнаха през първото полугодие на 2014 г. и по всичко изглежда, че в момента правят възходящ пробив на цялата консолидация, започнала в началото на 2011 г. Възходящият пробив би се потвърдил от движение над 47 за ЕТФ-ът EEM. Само спад под 40 би развалил текущата позитивна картина, отбелязват експертите.

Пазарите от региона на Източна Европа

Текущо най-позитивно стои пазарът в Румъния, следван от този в Украйна. Русия и Сърбия са много близо до възходящ пробив, но той все още не е налице, се посочва в прогнозата на Карол Капитал Мениджмънт.

Спадът на румънския индекс BET в началото на годината бе ограничен точно до подкрепата при 6100 пункта и след това видяхме силно поскъпване към 7000. Текущата техническа картина на този пазар остава силно позитивна докато цените са над 6100/6000, смятат експертите на Карол. Ако не последва ускоряване на движението нагоре през следващите 2-3 месеца обаче, рискът от по-дълбока корекция (обратно към 6100) ще нарасне.

В Украйна видяхме ръст от над 47% за първото полугодие. В същото време обаче, този ръст не трябва да се надценява, тъй като бе съпроводен с драстична обезценка на местната валута (от около 40%), предупреждават анализаторите. „Ако се абстрахираме от обезценката на гривната, то твърдо може да кажем, че трендът в Украйна е възходящ и може да очакваме ръст от над 100% за следващите 1-2 години“, казва Александър Николов. „Фактът, че пазарът реагира позитивно въпреки негативните новини за икономиката и политическата стабилност на страната, показва, че трендът е наистина възходящ. Въпросът е дали местната валута ще остане стабилна през следващите месеци, което ще определи доколко силен ще бъде ръстът на пазара в реално изражение“, завършва анализаторът.

Американският фондов пазар

Американският фондов пазар е във възходящ тренд от март 2009 г., който за момента няма индикации да свършва. Най-вероятно през втората половина на 2014 г. ще станем свидетели на една по-голяма и дълбока корекция, но като цяло възходящият тренд най-вероятно ще остане в сила, според експертите на Карол.

Златото

Златото е в широка консолидация между 1180 и 1400 долара и очакваме пробив през следващите месеци. Шансовете са по-големи този пробив да бъде в посока надолу, според прогнозата на Карол Капитал Мениджмънт. Вече повече от година златото консолидира между 1180 $ и 1400 $/унция. Тази консолидация удивително наподобява консолидацията от 2012 г., след която последва силен спад.

Въпросът е откъде ще се пробие сегашната консолидация. Движение над 1400 $ ще потвърди възходящ пробив и ще сигнализира за мощно движение нагоре. Обратно, спад под 1180 $ ще потвърди, че средносрочният тренд надолу от върха през септември 2011 г. остава в сила и в този случай ще очакваме спад към 1000 $, а впоследствие и по-ниско. Очакванията на анализаторите на Карол са, че по-скоро ще видим низходящ пробив по-късно през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Само прочетете това от преди 3 месеца........Не очаквам това ниво да доведе до съществено и трайно корективно поевтиняване, коментира Александър Николов, портфейлен мениджър в Карол Капитал Мениджмънт. От чисто графична гледна точка, между 510 и 975 няма съществени нива на съпротива, тъй като спадът през 2008 г. бе на практика вертикален и без реакции нагоре между тези две нива. Това означава, че е малко вероятно да има сериозни продавачи между тези две нива и точно това е и причината текущият възходящ тренд да е изключително силен,........... Трябва сериозно да ти хлопа дъската за да пишеш подобни глупости , пък и да си вярваш на тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Защо се правят някакви измислени прогнози след , като никой не може да прогнозира абсолютно нищо . Тези пък от Карол са пълна скръб , точно като шефа им . Прости въздухари с три грама мозък , гледат единствено заплатките да вървят и кой да излъжат. Преди колко месеца прогнозираха как Софикс-а ще скача на 900, на 1200 и пешеха възторжени статии . И тази глупост , ако това стане , онова не стане и така нататък е все тая . То все нещо ще става и на практика никой не може да го изчисли или прогнозира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
A моята прогноза е , че СОФИКС или ще тръгне нагоре или надолу :DКато цяло докато трае кризата с КТБ и до изборите, спад при ниски обеми. После всичко зависи от изборните резултати и от разрешаването на кризата. Ако се формира стабилно дясно правителство (което ми се не вярва) и кризата в КТБ се разреши цивилизовано, сме в космоса. Ще тръгнат европари ще се върне оптимизма, световната икономика расте, износа на предприятията с добър фундамент расте цените на земята растат и се стрелкаме като ракета.Ако завлекат пак париците на хората с КТБ и дойде кабинет Орешарски 2 или некоя нова 3 глава ламя... БЕГАЙ ДАЛЕЧЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
Гари
преди 9 години
Ееех, съвсем скоро Сашо Николов предричаше СОФИКС 900. Пишман анализатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Pivoley
преди 9 години
"Последвалото поскъпване се оказа рязко, но технически слабо". Какво ще рече това? До колко трябваше да се повиши СОФИКС, за да определим поскъпването като "техническо силно" :D И сега, ако СОФИКС падне до 450 какво ще стане после? Моята прогноза е, че или ще падне до 400 при низходящ тренс или ще се качи до 500 при обръщане на тренда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 4
unseen
преди 9 години
Тия от Карол са бетер комунистите . Сменят палачинката през 3 месеца . Разбирам да са познали поне един път да им се вържат клиентите .Ама нейсе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още