fallback

10 компании, които успешно заобикалят данъците

Някои американски корпорации дори получават пари от правителството заради отрицателни данъчни ставки

18:34 | 20.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мултинационалните американски корпорации избягват плащането на цели 90 млрд. долара федерален данък върху дохода годишно, показва проучване на организациите „Граждани за данъчна справедливост“ (Citizens for Tax Justice – CTJ) и Public Interest Research Group. Някои компании са толкова успешни в избягването на данъците, че когато се тегли чертата те печелят пари от правителството. 26 от 288-те изследвани компании са плащали отрицателни данъчни ставки в периода между 2008 и 2012 г., пише MarketWatch.

На първи прочит това може би изглежда зле, но обикновено компаниите се възползват от вратички в законодателството по съвсем легален начин. Много хора дори смятат, че спестените пари биха могли да подпомогнат възстановяването на икономиката, тъй като корпорациите използват тези средства за разширяване на дейността си и наемат нови служители. Някои обаче виждат в избягването на данъците накърняване на средностатистическия американец, тъй като спестените от корпорациите пари биха могли да бъдат изразходвани за инфраструктура, образование или здравеопазване. „По-ниските данъци за големите корпорации означават по-високи такива за средната класа и малкия бизнес, защото всичко, което те не платят, трябва да бъде възстановено от останалите“, смятат някои.

За добро или лошо обаче няма изгледи тази тенденция да приключи. Предлагаме ви списък с 10 от компаниите, които са плащали отрицателна данъчна ставка, тоест са в горепосочения петгодишен период правителството им е връщало данъци. Вижте кои са те в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
fallback