fallback

Криза ли? Русия запазва спокойствие въпреки поевтиняването на рублата

Все пак има сигнали, че доверието към Путин може да има граници, пише в свой анализ Ройтерс

08:34 | 15.10.14 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

На фона на поевтиняването на рублата спрямо долара с 18 % тази година и санкциите, които разрушават икономическите връзки със Запада, на обикновените руснаци може да им бъде простено, че бързат да обърнат парите си в добра, "сигурна" чуждестранна валута.

Засега все пак не се виждат километричните опашки пред обменните бюра или паническото изкупуване на трайни стоки, белязали руската финансова криза от 1998 година, за която все още се разказва как отнесе спестяванията на много хора, пише в свой анализ Ройтерс, цитирана от БТА. 

Много богати руснаци вече се възползваха от годините на относителна финансова свобода, за да разпределят яйцата си в повече кошници.

В същото време стимулираният от кредитирането потребителски бум означава, че руснаците имат за губене по-малко ликвидни средства и повече кредити, за които девалвацията на рублата само ще бъде от полза.

А ето го и Владимир Путин. Малцина вярват, че президентът, който дойде на власт през 1999 година и спечели репутацията си, възстановявайки благосъстоянието на руснаците след хаотичните години на Елцин, когато рублата се срина със 70 %, сега няма да успее да ги защити.

"През последните няколко години държа сравнително скромните си спестявания, разпределени приблизително поравно в рубли, долари и евро, за да минимизирам валутния риск. Така че не съм пострадал много", казва Сергей Елин, управляващ партньор в одиторска и консултантска фирма в Москва.

"Няма много смисъл да се паникьосваме, отчасти защото хората са наясно, че рублата отслабва заради геополитическите обстоятелства", отбелязва той.

Руската централна банка (РЦБ) похарчи над 40 милиарда долара за защита на рублата от март, когато Русия анексира Крим от Украйна, разпалвайки най-тежката криза в отношенията между Изтока и Запада от Студената война. Налаганите западни санкции, а след тях и руските ответни мерки възпряха чуждестранните инвестиции, ускориха забавянето на икономиката, подхраниха инфлацията и лишиха руските фирми от доларите и еврата, които са им необходими, за да обслужват чуждестранните си кредити.

Исторически минимум

В края на миналата седмица рублата достигна нов исторически минимум от 40,46 долара в търговията на Московската борса, поевтинявайки с около 8 % само от началото на септември. Руските търговски банки Сбербанк и ВТБ 24, подразделение на банка ВТБ, обявиха, че напоследък отчитат леко повишаване на търсенето от частни клиенти на услуги за валутен обмен, но въпреки това търсенето не може да се сравни с нивата от март. Газпромбанк пък посочи, че търсенето на чуждестранна валута не е по-голямо от обичайното, продължава анализа си Ройтерс. 

Данни на централната банка показват, че месечното търсене на чуждестранна валута при банковите услуги на дребно през март е скочило до около 14 милиарда долара или два пъти над нивото година по-рано, но се е върнало на обичайните равнища до юли - последния период, за който има публикувани данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
fallback