IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доскорошната звезда на развиващите се пазари Турция губи блясъка си

Някога процъфтяващата икономика се нуждае от тласъка на политическата увереност

18:46 | 06.08.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Неотдавна Турция се радваше с растеж, подобен на китайския. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се разшири с 8,8% през 2011 г. и 9,2% година по-рано. Но ситуацията търпи промени, пише в свой анализ CNBC.

Миналата година икономиката на страната се разшири с 2,9% – прираст, който експертите оценяват като разочароваш. Такъв ръст на икономиката е по-силен от типичния за развитите страни, като САЩ например, но е слабо представяне за развиващ се пазар.

Някога процъфтяващата икономика се нуждае от тласъка на политическата увереност, казват експертите. Нужно е по-сериозно прилагане на предложените икономически промени и възстановяване на системата на взаимния контрол на властите. Но последните политически промени са причина някои да се съмняват, че това би могло да се случи.

„Инвеститорите поглеждат към Турция и си казват – защо да инвестирам в тази икономика?“, казва Дж. Кианхан от TD Ameritrade. „Има достатъчно икономики, където инвеститорите да поемат икономически риск, без да поемат политически“, допълва той.

Говорителят на турското правителство заяви, че страната работи върху реформите, за да привлече инвеститорския интерес.

„Турция се стреми да следва глобалното и вътрешно развитие и да регулира и реформира бизнес средата в унисон с това развитие “, заяви говорителят пред CNBC. Страната ще приложи реформи в 25 приоритетни области както на макро-, така и на микроикономическо равнище и по този начин ще демонстрира волята да привлече преки чуждестранни инвестиции, „независимо от настоящата политическа ситуация в страната и чужбина“.

Турция се опитва да сформира коалиционно правителство, след като партия на президента Реджеп Ердоган загуби парламентарно си мнозинство на изборите, проведени на 7 юни, след повече от десетилетие на власт.

Много турци се опасяват, че Ердоган е готов да предприеме авторитарни мерки в опит да запази контрола, смята Тимур Kуран, турско-американски професор по икономика и политически науки и ислямски изследвания в Duke University.

"Предимно секуларисти, но и религиозните и етнически малцинства (в Турция – бел. ред.), изтеглят инвестициите си в чужбина",заяви Куран. Критиците обвиниха Ердоган, че възпира светското мислене в страната, датиращо от 1920 г.

Готовността Турция да започне да играе активна военна роля във войната срещу Ислямска държава (ИД) в Сирия, се тълкува от критиците като политическа хитрост на Ердоган.

Външният министър на страната Мевлют Чавушоглу заяви тази седмица, че Турция планира "обширна битка" срещу Ислямска държава. Но този ход вреди на доверието на инвеститорите и кара някои от тях да се замислят, дали офанзивата не е извинение за засили атаките срещу кюрдите в Турция и на други места, заявиха експерти пред CNBC.

Припомняме, че в края на юли Турция започна да бомбардира не само ИД, а и позиции на кюрдите, които воюват срещу групата.

Тази година Ердоган направи опити да се меси делата на централната банка на страната, публично да критикува политиката на институцията за лихвените проценти и дори да обвини гуверньорът Ердем Басчъ в „предателство“, защото защитава високите лихвени проценти.

Тези намеси доведоха до поевтиняването на турската лира и са уплашили някои от външните инвеститори, счита Булент Алираза, програмен директор за Турция в Центъра за стратегически и международни изследвания. Според него страната се нуждае от "постоянен поток" на преките чуждестранни инвестиции и краткосрочни средства,"за да покрие дефицита по текущата сметка".

Но прирастът на преки чуждестранни инвестиции и краткосрочни средства се е забавил, докато инфлацията и търговският дефицит на страната са се увеличили. Преките чуждестранни инвестиции, които възлизаха на 16,1 млрд. долара през 2011 г., се сринаха до 12,5 млрд. долара 2014 г., показват официалните данни от страната.

Освен това войната в Сирия и Ирак донесе сериозни разходи на Турция. Повече от 2 млн. бежанци са потърсили убежище в Турция, карайки правителството да похарчи над 3,5 млрд. долара от собствения си бюджет, сочат данните на ООН.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира Турция да запише умерен ръст през 2015 г. и 2016 г., но отбелязва, че капиталовите потоци остават нестабилни, а пазарът на труда – слаб, докато преките чуждестранни инвестиции са ниски.

Експертите съветват анализаторите да следят изявленията на Турската централна банка, политическите промени а в близък план – очакваният кредитен рейтинг на страната, който ще даде Moody's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Няма вечни приятели, има вечни интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
balkando
преди 8 години
Турската икономика е чувствителна към търсенето в ЕС и Русия, но има огромен собствен резерв, защото демографският им баланс е силно положителен. Т.е. има много млади хора, които при първа възможност си купуват едно или друго. Интересното е в промяната на отношението от страна на близките съюзници, но турците си го заслужиха със "скритите" си ходове в близкия изток и на балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 14
Моабет да става
преди 8 години
След Украйна може би е време да се дестабилизира и Турция?Той диктатора Ердоган си плаче за една турска пролет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 7
Моабет да става
преди 8 години
След Украйна може би е време да се дестабилизира и Турция?Той диктатора Ердоган си плаче за една турска пролет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 14
dakl
преди 8 години
След повече от три години задокеанските " приятели" на Турция и намериха цаката и е доведоха до самоубийство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 8 години
Здравейте,грешката е нашата :) Разбира се, става дума за милиони. Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 3
Gre
преди 8 години
"Повече от 2 млрд. бежанци са потърсили убежище в Турция" - Яко и дупе на Турция с 2 милиарда бежанци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още