fallback

МВФ прогнозира отслабване на перспективите за ръст на глобалната икономика

Възстановяването на световната икономика продължава, но растежът остава скромен и неравномерен, пише в анализа на фонда

19:52 | 10.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател

 (МВФ) прогнозира влошаване на перспективите за растеж на световната икономика в средносрочен план.Международният валутен фонд

Това се посочва в заключителния документ от годишната среща на организацията в перуанската столица Лима, предаде БТА. 

„Възстановяването на световната икономика продължава, но растежът остава скромен и неравномерен. Неопределеността и колебанията на финансовите пазари се засилиха, а средносрочните перспективи за икономически растеж отслабнаха", заявява МВФ.

Глобалните рискове освен това са се увеличили, според организацията, която все пак признава усилията на развитите страни за преодоляване на кризата.

Множество развиващи се страни се сблъскват с по-строги условия за финансиране, намаляване на капиталовите притоци, както и валутен натиск, свързан с високата валутна задлъжнялост в частния сектор, отбелязва фондът.

Още по-силно понижаване на цените на суровините може да отслаби икономиките на страните износители, много от които са страни с ниски доходи на населението. Събитията в някои държави създадоха потоци бежанци, което породи проблеми и за двете страни - тези, които губят население, и тези, които са принудени да го приемат, припомня МВФ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
fallback