IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брент и WTI – на една цена, но какво означава това?

Повечето анализатори не очакват стабилно възстановяване на цените на петрола

16:45 | 23.12.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За първи път от четири години цените на двата най-важни сорта петрол в света са на едно ниво. Американският лек суров петрол WTI днес струва толкова, колкото и глобално търгуваният европейски референтен сорт Брент. Докато цената на WTI се покачи с 0,9 на сто до 36,44 долара за барел, то Брентът се обезцени също с 0,9 на сто до 36,44 долара за барел. След многогодишното дъно и на двата сорта обаче това възстановяване е доста скромно, предава Dow Jones.

Фактът, че WTI, който винаги е бил по-евтин от Брента в близкото минало, сега поскъпва леко, се счита от пазарите за допълнително доказателство за глобалната експанзия на петролното свръхпредлагане. Защото истинският произход на пренасищането дилърите виждат в САЩ, където бумът на американската шистова петролна индустрия доведе до свръхпредлагането.

Анализаторите обясняват факта, че WTI е на една цена с Брента, с прекратяването на съществуващата от 40 години забрана за износ на петрол в САЩ. През изминалата седмица Конгресът отмени забраната, която първоначално имаше за цел да защити петролните запаси в Съединените щати. Перспективата за глобална търговия с WTI поддържа цената, докато Брентът страда от това, защото сега WTI може да се превърне в глобална конкуренция за петрола от Северно море.

Свръхпредлагането на пазара в САЩ в продължение на месеци задържа запасите от суров петрол на близо 80-годишни върхове. Цената на превоза на американския суров петрол с влак от центъра на континента до рафинериите по крайбрежието обаче прави анализаторите скептични. По-евтино е да се използва петрол с произход от Западна Африка, казват те. 

Това обаче вероятно ще засегне и изгледите за износа. „Нищо от експортния потенциал не може да бъде реализирано, докато цифрите не съответстват“, казва енергийният специалист Дениъл Енг от Phillip Futures.

Без значително понижение на добива хроничният проблем със свръхпредлагането няма да бъде решен и ще натиска надолу цените и през следващата година, смята той. Това развитие ще бъде подкрепено и от навлизането през следващите месеци на пазара и на иранския петрол. От месеци петролният картел ОПЕК влива евтин петрол на пазарите, за да причини главоболия на американските шистови производители. Сега обаче това се връща като бумеранг към него, пояснява Енг. 

Някои анализатори обаче виждат в паритета между двата най-важни сорта петрол сигнал за възстановяване на цените. Добивните компании в САЩ вероятно ще намалят производството си, докато търсенето може да остане силно.

Националният добив в САЩ спада постоянно от достигнатия през юни пик. През октомври 2011 г. ценовата разлика между WTI и Брента беше 28 долара. Сега постигнатият паритет на двата сорта може да представлява повратна точка, защото намеква за падащо американско производство, твърди анализаторът Франциско Бленч от Bank of America-Merrill Lynch. „Това е първият знак за възстановяване на равновесието“, казва той. 

Въпреки това много експерти не вярват в стабилно възстановяване на цените. „Не става дума за това, че американският петрол се изкачи до цената на Брента. По-скоро Брентът падна до ценовото ниво на WTI", казва пазарният стратег Тод Грос от Qeri.

Още новини за петрола можете да четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 7
panther
преди 8 години
То затуй няколко десетки шеладжии вече банкрутираха, а на останалите им викат "зомбита", щото са "много ефективни и на печалба".Статията не твърди че производството е паднало, а че ЩЕ пада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 16
lyusien
преди 8 години
Няколко много неверни неща в тази статия Първо не винаги цената на сорта Брент е била по висока от американскиа тексаски петрол Много дълго време тя бе по висока и по добро качество на суровината Второ въпреки ниските цени на петрола американското производство остава високо на нива от преди спада на цените Просто американците произвеждат по ефективно и им остава печалби Така че Инвестор Бадете по точни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още